Forum fietsenkelder is open (maar de fietsen staan vooral op straat)

De nieuwe fietsenkelder onder het Forum is nog niet door iedereen ontdekt. Bezoekers stallen hun rijwiel pal voor de deur van het Forum, maar dat is niet de bedoeling.

Felrode kaartjes aan fietssturen, scooters en brommers moeten hun eigenaren erop wijzen dat ze hun rijwiel toch écht ergens anders moeten stallen dan op de Nieuwe Markt bij het Forum. Bijvoorbeeld in de gisteren geopende fietsenkelder onder het enorme pand. Daar is plek voor 1.200 stalen rossen.

Heel druk was het maandag nog niet in de kelder. ,,De loop moet er nog een beetje inkomen’’, zegt gemeentewoordvoerder Arjan van de Leur.

Extra bewegwijzering

De fietsenkelder zou zondag openen, maar door de grote drukte in en rondom het Forum lukte dat niet, legt de gemeentewoordvoerder uit. Ook is de stalling nog niet helemaal afgewerkt.

Zo moet er onder meer extra bewegwijzering geplaatst worden zodat bezoekers de stalling, waarvan de ingang in de Popkenstraat te vinden is, makkelijker ontdekken. De toegang is vanaf de Sint Jansstraat niet goed te zien.

Waarschuwing

Tot het zover is, treedt de gemeente alleen waarschuwend op tegen foutparkeerders. Als alles rondom de fietsenkelder in kannen en kruiken is worden de verkeerd geparkeerde fietsen verwijderd.

Die tweewielers worden afgevoerd naar het AFAC Fietsdepot aan de Travertijnstraat. Als de eigenaar de fiets daar wil ophalen, moet hij of zij daar een boete van 25 euro voor betalen.

Op die manier wil de gemeente voorkomen dat in dit compleet gerenoveerde gedeelte van de binnenstad lukraak fietsen worden geparkeerd. Uiteindelijk wil de gemeente een fietsparkeerverbod instellen voor de Nieuwe Markt, de Poelestraat en Peperstraat.

Gratis toegankelijk

De fonkelnieuwe fietsenstalling is 24 uur per dag open. Bezoekers rijden hun fiets naar binnen via een roltrap (zonder treden), de rijwielen worden bewaakt en de toegang is gratis.

De nieuwe stalling vervangt die in de Oude Boteringestraat onder de voormalige Openbare Bibliotheek. Volgens een werknemer van WerkPro blijft die nog een paar weken open.