Terreurverdachte Sahraoui S. uit Groningen opnieuw voor de rechter in Rotterdam

De Groninger terrorismeverdachte Sahraoui S. (46) staat 13 december weer voor de rechter. Tijdens die voorbereidende zitting wordt opnieuw besloten over zijn voorlopige hechtenis.

Dan zal ook duidelijk worden of het strafdossier inmiddels compleet is.

De Groninger werd half februari gearresteerd in het Overijsselse De Lutte, op een kampeerboerderij. Justitie zegt dat er concrete aanwijzingen zijn dat S. een aanslag wilde plegen. Kort na zijn aanhouding werd in zijn huis in Groningen een pistool, munitie en een gevulde patroonhouder gevonden. Op het vuurwapen zat dna van S.

Bij verschillende landen heeft justitie rechtshulpverzoeken gedaan om internetcontacten en geldstromen van de verdachte na te gaan.

De FBI in de VS meldde onlangs dat de Groninger als ‘Generaal S’ chatte met IS-strijders. Er werd bericht over een naderende ‘Europese operatie’.

Van S. waren eerder al oude foto’s opgedoken. Op één poseert hij met een Zweedse IS-strijder, op een andere met een IS-vlag. Op telefoons en een computer die bij hem thuis in beslag zijn genomen heeft de politie filmpjes gevonden van onthoofdingen, een executievideo met explosieven en foto’s van zelfmoordaanslagen. Daarnaast is een collectie met tweehonderd jihadistische afbeeldingen ontdekt.

Het gaat om oude achterhaalde foto’s, stelde de advocaat van S., André Seebregts. Hij vindt dat zijn cliënt zijn proces in vrijheid moet kunnen afwachten. Het wapen zou hij hebben aangeschaft nadat bij de moskee waarvoor hij actief was, bedreigingen waren binnengekomen. Ook zou hij voor zijn huis zijn bedreigd.

De verdachte was bij de laatste zitting in september niet aanwezig. Volgens zijn advocaat was hij te ziek om te verschijnen. ,,Sinds zijn gewelddadige aanhouding heeft mijn cliënt last van oorsuizingen, een pijnlijke heup en migraineaanvallen’‘, zei Seebregts toen.

De verdachte wordt psychisch onderzocht. Zijn zaak wordt pas volgend jaar inhoudelijk behandeld.