Archeologische expeditie RUG centraal in foto-expositie ‘Spitsbergen 79’ in Universiteitsmuseum Groningen

De eerste archeologische expeditie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat vanaf zondag centraal in de expositie ‘Spitsbergen 79’ in het Universiteitsmuseum Groningen. Deze tentoonstelling toont veel nooit eerder gepubliceerde foto’s van expeditielid en wetenschappelijk fotograaf Ben Bekooy.

Een team van onderzoekers van de RUG, onder leiding van de toen nog jonge archeoloog Louwrens Hacquebord, bestudeerde in de zomer van 1979 de leef- en werkomstandigheden van Nederlandse walvisvaarders uit de 17de eeuw.

Het onderzoeksteam richtte zich op de nederzetting Smeerenburg op Spitsbergen, die – niet geheel toevallig - op 79 graden noorderbreedte ligt.

Dreiging van ijsberen

Fotograaf Ben Bekooy was een van de expeditieleden. In de tentoonstelling zijn talloze nooit eerder vertoonde foto’s te zien. Ze tonen de tegenslagen en barre omstandigheden waarmee de onderzoekers te maken kregen gedurende de 6 barre zomerweken van 1979: van problematische transport, plotseling oplaaiende sneeuwstormen tot de dreiging van ijsberen en snel slinkende voedselvoorraden.

De tentoonstelling is verlevendigd met origineel materiaal dat de onderzoekers meenamen op hun expeditie.

Klimaatverandering

In de expositie wordt ook aandacht geschonken aan andere menselijke activiteiten die Spitsbergen bedreigen. Naast overexploitatie van de natuurlijke hulpbronnen is klimaatverandering een van de grootste problemen waarmee de poolgebieden te maken hebben.

De makers gaan aan de hand van actueel onderzoek van het Arctisch Centrum van de RUG in op de gevolgen van klimaatverandering.

Expeditie in 2020

Het Arctisch Centrum organiseerde sinds 1979 verschillende andere expedities naar Spitsbergen. Voor augustus 2020 staat opnieuw een wetenschappelijke expeditie gepland. Daarbij kunnen de onderzoekers voortbouwen op werk en ervaringen van de expeditieleden uit 1979.