Wat vindt de rest van Nederland van Forum Groningen? Een overzicht van (vooral lovende) recensies

De eerste recensies over het Forum Groningen zijn geschreven. Wat vindt Nederland van de nieuwste aanwinst in Noord-Nederland? Een overzicht.

NRC Handelsblad: Forum misstaat niet naast Martinitoren

Vier sterren krijgt Forum Groningen van NRC Handelsblad. Het Forum leek een jaar geleden nog veel te groot en hoog te worden, schrijft recensent Bernard Hulsman. Maar, nu het gebouw af is, blijkt dat niet meer zo te zijn.

„Nu eens toont de hoekige gigasculptuur zich als een toren die niet misstaat bij de naburige oude Martinitoren, dan weer als een piramide die midden in een bouwblok is gebouwd op de plek waar eens een afgrijselijke schokbetonnen parkeergarage stond.”

De Architect: De bijzondere kracht van het Forum

Het Forum heeft een bijzondere kracht, schrijft Marieke Giele van vaktijdschrift De Architect.

„Iedereen kan op reis door het gebouw de diverse plekken ontdekken en zich laten inspireren. Door de nieuwe verbindingen weten de verschillende functies elkaar te versterken. Het resultaat is als een groot cultuurwarenhuis, waar iedereen uit de stad zijn eigen plek kan vinden.”

De Telegraaf: Jaren van gedoe maar nu een icoon

In vogelperspectief is het alsof een reusachtig ruimteschip, 45 meter hoog, is geland in de historische binnenstad, schrijft verslaggever Wierd Duk.

„Er gingen jaren van gedoe en een dreigende aardbevingsramp aan vooraf, maar Groningen heeft er een icoon van internationale allure bij. Het Forum moet de nieuwe ontmoetingsplek worden van stadjers, omwonenden en toeristen. 'Zoiets wordt nooit meer gebouwd.'”

De Volkskrant: Prachtig gebouw dat Groningen zijn allure teruggeeft

Ook vier sterren voor het Forum in de Volkskrant. De ingrijpende verbouwing in het stadshart heeft geleid tot een prachtig nieuw gebouw dat Groningen zijn allure teruggeeft, schrijft recensent Kirsten Hannema.

„Het Forum oogt piekfijn, van de messcherpe gevels tot details als de dubbele ‘wokkeltrap’ in de bibliotheek. Het is een statement tegen het idee dat gebouwen die met publiek geld gemaakt worden (zichtbaar) sober en doelmatig moeten zijn.”

Trouw: Als een piramide-achtige rots

Als een piramide-achtige rots rijst het op bij de Grote Markt in het hart van de stad, waar het de Martinitoren naar de kroon lijkt te steken. Dat schrijft Henny de Lange van Trouw.

„Met Forum (...) heeft de stad er een architectonisch hoogstandje bij, waarbij zelfs het Groninger Museum verbleekt.”

Dagblad van het Noorden: Een slim en schitterend geheel

Forum Groningen krijgt bij DVHN vijf sterren. Na alle gezaaide kritiek zal het Forum straks trots oogsten, voorspelt cultuurverslaggever Eric Nederkoorn.

„Het is een slim en schitterend ontworpen geheel, dat door zijn variatie geheid zal uitgroeien tot een ontmoetingsplek voor iedereen – niks elite! – voor Groningers, voor niet-Groningers. Je kunt hier met gemak een dag doorbrengen. Dat uitzicht overal!”