Kuzzjes en troostvoer

GRONINGEN Dat is jammer: bakkerszaak Baq verlaat de Folkingestraat. Ze gaan een beetje ten onder aan hun eigen succes, want de bakkerij achterin het pand is domweg te klein om er al het brood en de fantastische merengues en taarten te kunnen blijven maken.

De vraag van horecabedrijven en bakkers in Groningen (en de rest van het land) is de afgelopen tijd gewoon te groot geworden. Dus wordt de bakkerij na vijf jaar in de Folkingestraat verplaatst naar Tynaarlo.

Helemaal zonder de lekkernijen van Baq komt de stad niet te zitten trouwens, want Baq blijft leveren aan tal van horecabedrijven in de stad. Tot 24 december kun je nog terecht bij Baq in de Folkingestraat.

Tja, na zulk nieuws heeft een mens wel behoefte aan wat troost. In de Stoeldraaiersstraat is sinds deze week Magoya geopend. Asian comfortfood slijten ze er. Aziatisch troostvoer is hot in Groningen. Als paddestoelen schieten de de Vietnamese streetfoodtenten uit de grond. Bij Magoya kun je terecht voor sushi en enorme bakken ramen. Een mens valt zich er geen buil aan: vers, gezond, lekker en betaalbaar eten in deze sfeervol (met enorme kersenbloesems) ingerichte tent, halfronde banken om ronde tafels. Erg warm e gezellig in deze donkere dagen voor kerst.

Het ultieme troostvoer is natuurlijk chocolade. In de Pepernotenfabriek, de jaarlijks terugkerende popupwinkel dit jaar gevestigd aan de Astraat, begrijpen Miranda Babtist en Annemiek Bulthuis dat gelukkig. Nu Sinterklaas uit het land is, vullen ze het assortiment aan met chocola, chocola en chocola. Tot de jaarwisseling kun je er nog terecht voor negerz... eh, ‘kuzzzjes’ van allerlei chocolade en verder chocoladerotsen, truffels, gechocolateerde marshmellows en noten in schotsen: plaatchocolade met pretzels en noten. Ideaal om een bezoekje te brengen als je met kerst wat luxe (en oogstrelende) lekkernijen wilt serveren zonder dat je in 2020 failliet blijkt.

Wat er met het pand van Baq gebeurt als de laatste broodmachine het pand is uitgetild? Nou, het pand ligt naast de Souk. En in het pand van Baq komt een broodjeszaak in dezelfde sfeer als de mediterrane buurman. Daar kikkert een mens dan weer van op!