9 moppers en toppers over Forum Groningen ('ze mogen de ramen wel vaker doen')

Lekkende stenen, studeren met uitzicht en loeiende brandalarmen. Veel nieuwsgierige bezoekers namen afgelopen week een kijkje in het Forum Groningen. De vijftigduizend bezoekers zijn al aangetikt. Wat viel op?

Nu al is het zoeken naar een plekje om te studeren. Er is een ware run op de geliefde plekjes met uitzicht over Stad en Ommeland. ‘Inspirerend’ en ‘uitnodigend’, oordelen studenten. Wel vrezen ze dat er misschien te weinig ruimte is. Ze vragen zich af hoe dat straks gaat in de tentamenperiode: „Ik dacht dat er meer plekken waren.”

„Als ik nu naar beneden kijk, doet mijn maag wat. Dit is wel spannend.” Bezoekers ontkomen niet aan de veertien beeldbepalende roltrappen die hen kriskras door het gebouw tillen. Griezelig, maar goed om iedereen van zijn hoogtevrees af te helpen, wordt gegiebeld. „Ik ben bang dat ik mijn telefoon laat vallen”, klinkt het ook. Wie over de rand naar beneden tuurt zal het duizelen. Helemaal bovenin hangen rood-witte kettinkjes: om de bezoekers te waarschuwen dat het dak eraan komt.

Alleen bij café STACH op de begane vloer kunnen bezoekers gewoon naar binnen lopen voor iets lekkers, als ze het geduld hebben om de rij te trotseren tenminste. Lunch scoren in het 45 meter hoge pand is niet eenvoudig. In restaurant NOK kan iedereen een kop koffie halen, maar om een hapje te eten moeten bezoekers reserveren. Het is topdrukte, stelt de gastvrouw. Het restaurant doet recht aan zijn leus: ‘Tot de NOK toe vol’. Bij het Camera Café kan geen lunch worden besteld, wel gaan de bakjes koffie als warme broodjes over de toonbank.

„Ze mogen de ramen wel vaker doen!” Uit het raam kijken in het Forum en van het uitzicht genieten is een van de pluspunten van het Forum. Maar menig bezoeker heeft al ontdekt dat het glas vies is. Dat komt door het natuursteen ‘wachenzeller dolomiet’. De stenen ‘lekken’ vijzel van het zagen en polijsten. Het duurt nog wel een jaar voordat de stenen zijn ‘uitgespoeld’. In de tussentijd wordt extra gelapt.

Fietsers weten hun weg nog niet te vinden naar de nieuwe fietsenkelder. Helder licht straalt er op lege rekken: veel rijwielen staan geparkeerd op de Nieuwe Markt. Dat is verboden; binnenkort worden fout geparkeerde fietsen verwijderd. De stalling is ook nog niet helemaal af. Vanuit de kelder kan het Forum nog niet worden betreden. Ook de loopband staat nog niet aan: de fiets moet omhoog geduwd worden.

Is er een gebouw in Groningen dat in één week zó ontzettend vaak is gefotografeerd? Het is betwijfelbaar. De architectonische speelsheid, het weidse uitzicht en de unieke kijk op d’ Olle Grieze stonden duizenden keren op de kiek. En zeg nu zelf, wie wil nu niet op de foto met de nieuwe trekpleister van Groningen?

Niet een, maar tweemaal sommeerde een loeiend brandalarm bezoekers het Forum te verlaten. Maandag werd het pand ontruimd vanwege een niet goed functionerende afzuigkap in het restaurantgedeelte. Woensdag raakt een installateur per ongeluk iets aan ‘wat niet had gemoeten’.

Het is nog wel even zoeken voor veel boekenwormen: waar vind ik welke categorie? „Als je verkeerd zit, moet je heel het gebouw door”, moppert iemand. Genres zijn verdeeld over verschillende plekken in het gebouw, waardoor het soms speuren is. De ruime opzet heeft ook voordelen „Ik kwam allemaal boeken tegen die ik anders nooit zag. Ik wilde een uurtje zoeken, maar in vijf minuten had ik een stapel, nou daar kom ik deze week niet doorheen!” Steevast hangen kinderen bovenin het grote net, een grote hangmat van touw, van de kinderbieb.

Zolang het weer goed is, kan vanuit het grote kraaiennest op 45 meter hoogte over de stad en provincie Groningen worden getuurd. Het is verrassend om de stad vanuit het perspectief te zien: de feestelijk aangeklede straten, de speurtocht naar het eigen huis en speuren naar waar de horizon eindigt. Bezoekers zijn er wel even mee bezig.