Boteringebrug hangt vol met sjaals en jassen: Gratis mee te nemen voor iedereen die het nodig heeft

Wie in of uit Groningen stad kuiert via de Boteringebrug, zal even verwonderd opkijken: tientallen sjaals en jassen sieren de leuningen. Wat blijkt: ze zijn gratis mee te nemen voor iedereen die het nodig heeft.

,,Of gewoon als je een mooie ziet hoor”, zegt Jos tegen stadsblog Sikkom. ,,Het is echt letterlijk voor iedereen.” Samen met Rosa en Chris staat Jos bij de rijen gratis winterkleding. Van 09:00 tot 17:00 kan iedereen die iets ziet wat hij of zij wil dit gewoon meepakken.

,,Is anders zonde toch? Er is kleding in overvloed”, legt Jos uit. ,,Het moet alleen bij de juiste mensen terechtkomen.” Er zijn volgens Jos namelijk al meerdere jassen meegenomen vandaag, met name ’s ochtends door mensen die al van de actie af wisten.

Prachtig idee

Een actie die overigens bedacht is door Suzanne van Sleen-ter Weele, via de workshop buitengewoonzijn. Want het concept schittert in al haar eenvoud. De een z’n overtollige kleding is de ander z’n prachtparel, daar komt het een beetje op neer. En Rosa, Jos en Chris benadrukken nogmaals dat de jassen en sjaals echt niet alleen voor dak- of thuislozen zijn. Of voor arme mensen.

,,Tuurlijk, daar is het óók voor”, aldus Rosa, ,,maar zie je iets moois, dan mag je het gewoon meenemen hoor.” Iedereen is welkom bij deze gratis pop-up buitenwinkel. ,,Al voelen mensen zich over het algemeen toch een beetje bezwaard”, voegt Jos er nog aan toe. ,,Ze denken: ‘dat is niet voor mensen zoals ik.”

Geslaagde actie

Hoe dan ook: de actie is geslaagd. Er lopen namelijk al mensen in dikke jassen rond die deze dankzij luitjes als Suzanne, Jos, Rosa en Chris hebben gescoord. En dat is in deze koude wintermaanden echt heel waardevol.