Geen gejuich | column Buitenspel

Een grote meerderheid van de clubs in het betaalde voetbal stemde onlangs in met de komst van een competitie voor spelers onder 21 jaar. Het plan is onderdeel van een reeks herinrichtingsvoorstellen voor de jeugdcompetities. De amateurclubs moeten er tijdens de bondsvergadering van 16 december nog mee instemmen. Het ziet ernaar uit dat dit gebeurt.

Met de komst van een nieuwe opleidingscompetitie lijkt die voor tweede elftallen op de maandagavond te gaan verdwijnen. Daar hoeft niemand een traan om te laten.

Afgelopen week zag ik zowel het tweede elftal van FC Groningen als het onder 19-elftal een competitiewedstrijd spelen. Droeg die van het tweede elftal - zoals meestal - het karakter van een oefenpotje, die van onder 19 was - zoals meestal - een echte wedstrijd. FC Groningen 2 won met 5-0 van sc Heerenveen 2. Gejuicht werd er niet. Getreurd evenmin. De spelers lachten wat en gaven elkaar slappe handjes. Volgens verliezend coach Ronnie Pander was de nederlaag van zijn ploeg ‘ditmaal’ niet te wijten aan een gebrek aan inzet, maar was de tegenstander beter, want wat ouder. Het probleem van de reserves in een notendop. Telkens wisselende teams met wisselende inzet.