Blokken tussen de toeristen en de filmgangers in het Forum Groningen: 'Ik hou wel van wat achtergrondgeluid'

Het Forum is een geweldige toeristentrekpleister gebleken in z’n eerste weken - maar ook studenten en zzp’ers komen er graag met hun studieboeken en laptops. Volgens sommige harde werkers gaan die twee prima samen, maar anderen voelen zich een soort aapjes.

Ze lijken op letterlijk elk oppervlak in het Forum Groningen neergestreken. Gewapend met laptop, tablet, rekenmachine of ouderwets pen en papier, voorzien van koffie van STACH op de begane grond of het filmcafé op de vijfde. De meeste nog erg jong, hoewel er ook een enkele oudere dame haar mail afwerkt met uitzicht op de Martini.

„Het werkt hier héérlijk”, zegt ze. „Veel licht, veel ruimte, af en toe kijk ik even omhoog naar het uitzicht... Dit is de eerste keer dat ik hier zit en ik had me er echt op verheugd.”

Stroom, wifi en lekker dicht bij huis

Het Forum is een cultuurpaleis en toeristenattractie, maar óók een openbare ruimte met tal van zitjes die gretig als werk- en studieplekken worden gebruikt. Het resultaat oogt komisch: uitgelaten kletsende dagjesmensen banjeren zo tussen de studenten en freelancers door, terwijl die zich uit alle macht concentreren op hun algebra of projectplannen.

Lukt dat laatste dan wel een beetje? „Nou, ik weet niet of ik hier echt zou gaan zitten leren voor een toets”, zegt Dennis Drost, die bedrijfskunde studeert aan de Hanzehogeschool. „Maar samen aan een project werken, dat kan prima.” Hij en een groepje klasgenoten zitten achter hun laptops op de achtste verdieping, pal aan de grote roltrap.

Het bevalt de jongens hier best. „Er is stroom, er is wifi”, somt Paul Ellemers op. Ruben van Oostrum vult aan: „En het is dicht bij onze kamers.” Bovendien: hier kunnen ze tenminste zitten. „Eerder studeerden we meestal op de Hanze zelf, maar daar is het altijd heel druk. Al moet je hier ook op tijd komen.”

Als aapjes in een kijkdoos

Nicole Korthals, die een verdieping lager aan het werk is, werd door haar schoonouders over het Forum getipt. „Zelf kom ik uit Amsterdam, dus ik kende het helemaal niet. Omdat mijn kinderen ziek zijn, werk ik vandaag hier en passen opa en oma op. Ik vind het hier best fijn. Normaal werk ik in cafeetjes, maar hier is de sfeer prettiger. Wel jammer dat de stopcontacten het niet doen.”

Tja. Nieuw gebouw, kinderziektes, dat gaat zo. Er wordt aan gewerkt, meldt de beveiliger achter de balie op de begane grond. Ondertussen zijn Hanzestudenten Zjuul Meulman en Larissa Jellema op de vierde verdieping nog niet helemaal overtuigd van het Forum als nieuwe habitat. „Het is hier wel aapjes kijken”, vindt Jellema. „Alsof je in een kijkdoos zit”, beaamt Meulman.

De roltrap voert een oneindige stroom mensen langs hun werkplek omhoog en omlaag en een indringend jengelende dreumes slalomt tussen de bureaus door, terwijl z’n ouders tevergeefs proberen hem mee naar beneden te krijgen. „Maar ja”, zegt Meulman, „het is ook een heel mooi gebouw. En de nieuwigheid trekt je toch aan.”

‘Het is hier geweldig’

De Franse RUG-student Antoine Vincenot, die op de grote ronde tribune bij het filmcafé zit, vermoedt daarentegen dat hij nog héél veel in het Forum te vinden zal zijn. „Ik vind het hier geweldig. Dat je gezellig met z’n allen kan zitten leren, even een koffie halen, dat er wat achtergrondgeluid is.”

Vincenot stoort zich daar niet aan, maar vindt het juist wel prettig. „En die enórme drukte, dat wordt vast wel minder als het nieuwe eraf is.”