Politiek roert zich om gesjoemel met Groningse energie-indexen: 'We willen alle feiten boven water halen'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat onderzoeken of het klopt dat er is gefraudeerd met energie-indexen.

Dat zei minister Raymond Knops (CDA) tijdens een commissievergadering, waarin de energiezuinigheid van woningen werd besproken.

Tijdens de vergadering stelde Kamerlid Sandra Beckerman (SP) vragen naar aanleiding van een onderzoek van deze krant en stadsblog Sikkom, waarin bij 21 huurwoningen is onderzocht of de energie-index klopt. Uit het onderzoek blijkt dat bij alle woningen de energie-index in het voordeel van de verhuurder is. Daardoor betalen huurders gemiddeld 135 euro huur per maand te veel.

‘Energie-index moet kloppen’

,,Hier is in het gunstigste geval onzorgvuldig gehandeld, of in het ongunstigste geval is er sprake van misleiding. Huurders moeten erop kunnen vertrouwen dat een energie-index klopt”, zegt Knops. ,,We willen alle feiten boven water halen en hebben de toezichthouder gevraagd de zaak verder te onderzoeken.”

Beckerman vraagt de minister of het denkbaar is dat ook in de rest van het land wordt gesjoemeld met energie-indexen. De minister antwoordt hierop: ,,Als dit in Groningen voorkomt, kan het heel goed op meer plekken in Nederland voorkomen. Ik neem het hoog op en vind het ernstig”. vertelt Knops.

,,Als er sprake is van stelselmatig foutieve labels, of dat nou bewust of onbewust is, dan moet dat zo snel mogelijk worden aangepakt”, zegt de minister. Knops verwacht in de loop van januari de Kamer te informeren over de uitkomsten van het onderzoek.

Schriftelijke vragen aan gemeentebestuur Groningen

De publicatie is ook onderwerp van gesprek in de gemeenteraad van Groningen. De raadsfracties van GroenLinks en Student en Stad hebben schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

De partijen willen onder andere weten of de gemeente bereid is om huurders die hun energie-index willen laten controleren financieel tegemoet te komen. De gemeente komt naar verwachting in januari of februari met een antwoord op deze vragen.