De Groningse handbalster Abbingh weet alles van WK-tegenstander Rusland (en de Russen helaas ook van haar)

Handbalster Lois Abbingh kent Oranjes tegenstander in de halve finale van het WK door en door. Vrijdagochtend neemt de Groningse sterspeelster het op tegen Rusland, de ploeg met liefst elf teamgenoten én haar coach in clubverband.

Lois Abbingh groeide op in Groningen en brak als speelster door bij E & O in Emmen.

Jans Abbingh, vader van Lois, reisde zondag met een goed gevoel terug van Japan naar Nederland. Hij zag de Nederlandse handbalsters na een valse start op het WK angstgegner Noorwegen voor het eerst sinds twintig jaar weer eens verslaan.

,,Ik had er alle vertrouwen in, maar daarna volgden twee zeperds’’, zegt Jans. Nadat Nederland woensdag zelf overtuigend had gewonnen van Zuid-Korea (40-33), was de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade afhankelijk van het resultaat bij Noorwegen-Duitsland. De Noren wonnen nipt (32-29), waardoor Oranje het vrijdagochtend om 9.30 uur Nederlandse tijd opneemt in de halve finale tegen Rusland.

Bijzondere wedstrijd

,,Dat is voor Lois een bijzondere wedstrijd. Ze speelt min of meer tegen haar eigen team’’, zegt vader Abbingh. Van de 26-koppige selectie van Rusland komen elf handbalsters uit voor Rostov-Don, de topclub waarvoor Abbingh sinds 2018 speelt. Bovendien kent ze de Russische bondscoach Ambros Martín goed: de Spaanse manager staat ook aan het roer bij Rostov-Don.

Onder leiding van de succescoach werd de Groningse meteen landskampioen in Rusland en haalde ze de finale van de Champions League.

,,Ze weet dus hoe het Russische team speelt. Maar goed, zij kennen haar natuurlijk ook’’, vervolgt Jans. Hij verwacht een lastige halve finale voor Oranje. Rusland is tot nu toe ongenaakbaar in Japan. De olympisch kampioen is de enige ploeg die op dit WK alle wedstrijden won.

,,Die Russen zijn in de breedte gewoon sterker. Ze hebben dit toernooi nog geen slechte dag gehad. Laat ze die dan maar tegen Oranje hebben’’, zegt Jans met een knipoog. Hij heeft dagelijks contact met zijn dochter en meldt dat ze zich goed voelt. ,,Ze is fit en heeft veel vertrouwen.’’

Bij handbalclub E & O uit Emmen volgen ze de verrichtingen van Oranje op de voet. De belangstelling is misschien wel groter dan ooit, zegt topsportmanager van de club Harwin de Jonge. ,,Met Abbingh, maar ook Tess Wester en Merel Freriks als oud-speelsters proberen veel leden de wedstrijden te kijken. Veel vrouwen uit Dames 1 kennen Freriks nog als teamgenoot, daarom leeft het nu nog meer. Abbingh is toch van een andere generatie.’’

Tijdsverschil

De wedstrijden kijken is soms lastig, want door het tijdsverschil komen de handbalvrouwen in Japan veelal ’s ochtends en in het begin van de middag in actie. ,,Bij andere toernooien keken we de wedstrijden met z’n allen in de kantine op een groot scherm, maar die waren in de avonduren. Nu moet iedereen naar school of werk’’, zegt De Jonge.

Mocht de ploeg van bondscoach Mayonnade de finale van zondag halen, dan pakt de Emmer handbalclub wél uit met een groot scherm in de kantine. De eindstrijd van zondag begint om 12.30 uur Nederlandse tijd. Die wedstrijd is – evenals de halve finale – te zien op het tv-kanaal Ziggo Sport.