OM: man behandelde vrouw als slaaf in rosse buurt Groningen

De man zou zes jaar lang een vrouw seksueel hebben uitgebuit. De verdenking is dat hij de vrouw dwong tot prostitutie in Groningen. De vrouw, afkomstig uit Hongarije, heeft een schadeclaim ingediend van 320.000 euro. Een fors deel van deze claim zou geld zijn dat ze moest afdragen aan de verdachte.

De rechters onderwierpen Y.P. donderdag aan een urenlang verhoor. In zijn antwoorden was hij consequent: hij heeft niets gedaan wat niet mag. ,,Wat zij deed, deed ze vrijwillig.’’ De ontkenningen van P. staan haaks op de bevindingen van het politieonderzoek.

Actie van wraak

Dat de vrouw in september 2018 naar de politie stapte en twee weken later aangifte deed noemde hij een actie van wraak. Hij zou zes jaar lang een relatie met haar hebben gehad en was toen vreemdgegaan. Een andere verklaring had P. niet.

Het beeld dat opdoemt uit het dossier is een akelige. De vrouw moest zeven dagen per week werken in de Nieuwstad, in de rosse buurt van Groningen. P. behandelde haar als een slaaf. Haar werktijden: van ’s middags zes tot de volgende ochtend tien, elf uur. P. zou haar dag en nacht, van uur tot uur, in de gaten houden. Als ze wilde roken, moest ze om toestemming vragen. Contact met anderen was verboden. Dit zou blijken uit ontelbare appjes.

De officier van justitie noemde de controle door P. ‘maniakaal’.

Meer dan 10.000 euro per maand

Het geld dat ze verdiende, meer dan 10.000 euro per maand, moest ze afdragen. P.: ,,Dat is niet waar.’’

Rechters: ,,U had meerdere bankrekeningen. Uw uitgaven, behoorlijke uitgaven, worden niet gedekt door legale inkomsten. Hoe kan dat?’’ P. had geen antwoord.

Hij gaf wel toe dat de vrouw hem af te toe wat geld toestopte of dat ze hem meenam naar de bioscoop of naar Center Parcs. Als ze samen op vakantie gingen naar het buitenland, betaalden ze dat samen. Maar verder had hij geen bemoeienis met haar financiële handel en wandel.

Bijna niet te geloven

Rechters: ,,U had een uitkering en uw vriendin zwom in het geld. En u bemoeide zich nergens mee.’’ Zo is het, aldus P. Rechters: ,,Dat is bijna niet te geloven.’’

De vrouw verklaarde bij de politie ook dat ze zes jaar lang stelselmatig werd mishandeld. P. sprak ook dat tegen. Slechts eenmaal had hij haar ,,een platte hand’’ gegeven toen zij haar mobiele telefoon naar zijn hoofd gooide. Ook klopt het niet dat de vrouw in zijn opdracht drugs (cocaïne) verkocht aan klanten. De officier van justitie: ,,Ook hier spreken de app-berichten boekdelen. Er werd gehandeld in drugs.’’

Liefde ging over in walging

Voordat de vrouw naar Groningen kwam, werkte ze als prostituee in Den Haag. In Groningen leerde ze P. kennen. De vrouw vertelde bij de politie dat ze aanvankelijk verliefd op P. was. De liefde ging langzaam maar zeker over in walging. P.: ,,We hadden een open relatie. Heel Groningen weet dat ik niet haar pooier was.’’

De rechters vroegen aan P. hoe hij zijn toekomst ziet? P.: ,,Ik ga eerlijk werk zoeken, deelnemen aan de maatschappij en fouten vermijden.’’

Uitspraak op 13 januari.