Groningse jongeren spelen voor kerstman: 30 dak- en thuislozen krijgen een kerstpakket

Een tas vol eten, drinken en handige spulletjes: het perfecte kerstcadeau als je op straat leeft. Michael Chafe, Cristina Constantin en Loïs Bhageloe uit Groningen zamelden de afgelopen weken geld en goederen in, die ze donderdag op straat uitdeelden.

De drie kennen elkaar via het jongerencentrum Jimmy’s in de stad, waar ze regelmatig komen. Daar ontstond ook het idee om deze winter kerstpakketten uit te delen aan mensen zonder eigen huis.

Na een oproep op Facebook stroomden de donaties binnen. „De uiteindelijke opbrengst is 400 euro”, laat Michael weten. Ook brachten veel mensen spullen om weg te geven, vooral veel kleding. Genoeg om dertig kerstpakketten van te maken, die Loïs, Cristina en Michael donderdagmiddag uitdeelden. De reacties? „Een beetje verbaasd, maar heel blij”, volgens Michael.

Ook spullen voor Het Kopland

De cadeautjes zijn verpakt in rugtassen. Die leveren geen afval op en zijn bovendien gemakkelijk mee te nemen. In de tassen zit eten en drinken, drogisterijspullen als shampoo en tandpasta, warme kleding, en een ‘sociale kaart’ met informatie over hulporganisaties.

Er is nog zo’n 180 euro overgebleven. Daarvan willen Loïs, Cristina en Michael spullen kopen om te doneren aan Het Kopland, de nachtopvang voor dak- en thuislozen in de Schoolstraat.