Groningen Woont SLIM stopt: vanaf februari geeft Energieloket Groningen advies over verduurzamen

Na drie jaar houdt energieloket Groningen Woont SLIM in de stad op te bestaan. Er komt een provinciaal loket voor in de plaats, waarin alle Groninger gemeenten samenwerken. Er zijn geen bedrijven bij betrokken, terwijl dat bij Groningen Woont SLIM nog wel zo was.

Groningen Woont SLIM was een samenwerking tussen publiek en privaat: in het loket werkten de gemeente Groningen sinds 2016 samen met woonwinkel Reimarkt en architectenbureau KAW. Particulieren konden er terecht voor verduurzaming en energiebesparing in hun huis, bijvoorbeeld met zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp.

„Drie jaar geleden was emissie terugdringen en energie besparen nog vrij onbekend”, zegt Arjan van de Leur van de gemeente Groningen. Daarom nam Groningen Woont SLIM mensen ‘aan het handje mee’. Het loket adviseerde niet alleen over verduurzaming, maar kon ook de materialen leveren en de maatregelen laten uitvoeren.

Alle gemeenten samen in Energieloket Groningen

Maar volgens de gemeente is dat inmiddels niet meer zo nodig. „De markt heeft het steeds meer overgenomen. Dus stoppen we met het complete ontzorgen”, zegt Van de Leur.

Groningen Woont SLIM gaat in december en januari nog met de werkzaamheden door, vanaf februari komt Energieloket Groningen ervoor in de plaats. „Een provinciebreed loket, waar alle Groninger gemeenten aan meebetalen.”

Het nieuwe loket beperkt zich tot voorlichten en adviseren. De uitvoering regelen mensen verder zelf. „We kunnen natuurlijk nog wel tips geven over bedrijven met wie mensen in zee kunnen gaan, maar er zijn geen bedrijven onderdeel van het Energieloket. Dat wordt echt alleen iets van de gemeenten.”