Maandag zwerfvuildag in de Oosterparkwijk

GRONINGEN Het Zwerfvuilteam van de Oosterparkwijk haalt elke maandag twaalf vuilniszakken zwerfvuil op.

Initiatiefnemer Ellen Beck bekijkt de rommel liever van de zonnige kant: ,,Een schone straat levert voldoening op, een trots gevoel ook.” Ellen Beck (34) ging in februari de straat op met een grijper en een vuilniszak, ze ruimde zwerfvuil op. Blikjes, papier, kauwgum, verpakkingen. Eén straat leverde haar makkelijk twee volle vuilniszakken op.

Bij een peiling van de Cooperatieve Wijkraad prijkte zwerfval als ‘grootste ergernis’ van wijkbewoners bovenaan de lijst. Als antwoord op de vraag ‘Wat gaan we hieraan doen?’, begon Beck het Zwerfvuilteam samen met Wijkwerken. ,,Ik voel me thuis in deze wijk, mensen zijn aardig maar ook heel direct: ‘Heb je een taakstraf ofzo?’, hoorde ik weleens. Buurtbewoners moesten wennen aan mijn actie.” Dergelijke reacties behoren tot het verleden. De Oosterparkwijk zet inmiddels volop in op groen en duurzaam samen maatschappelijke organisaties en bewoners.

In stadsrestaurant het Oude Politie Bureau (HOP) aan de Zaagmuldersweg is Beck elke maandag vrijwillig aan het werk voor Duurzaam Oosterpark. HOP is tevens de uitvalsbasis voor het Zwerfvuilteam.

Gewenning

,,Waar al dat zwerfvuil vandaan komt? Kauwgum spuug je uit, een sigaret gooi je weg. Blikjes en verpakkingen komen in de heg. Ik denk dat het gewenning is om zo van je rommel af te komen. Het gaat achteloos, ik betrap me daar zelf ook weleens op. Het is makkelijk te denken dat rommel weg is wanneer het in de goot glijdt. Maar daarmee is het niet verdwenen. Ik kan heel zweverig uitleggen waarom ik dit doe. Toch is het heel helder. We zijn onderdeel van een verbruikersmaatschappij, we gebruiken en verspillen veel. En dat heeft een keerzijde: afval en rotzooi. Zwerfvuil opruimen is voor mij een tegenprestatie om bij te dragen aan een groene samenleving. Die begint in mijn eigen wijk.”

Maandag zwerfvuildag

Beck begon in haar eentje. Maar een paar honderd volle vuilniszakken verder gaat ze niet meer alleen de straat op. Het Zwerfvuilteam bestaat inmiddels uit zes vaste leden. ,,Maandag is zwerfvuildag. Na een kop koffie en een gezellig gesprek pakken we grijper en ring, en gaan de straat op.” Verder zijn er wijkbewoners - Beck noemt ze ‘stillen’ - die niet op maandag maar op andere dagen op eigen initiatief de straten en pleinen schoonplukken.

Om overzicht te houden noteert Beck alles in haar schrift. Daarin tekende ze een kaart van de wijk en verdeelde deze in vijf blokken. Er staan streepjes achter straatnamen die zijn bezocht. De blokken worden systematisch afgewerkt. Elke rondgang levert twee volle vuilniszakken per persoon op. Twaalf in totaal. Daarnaast maakt ze aantekeningen van grofvuildumping – dat zijn er drie per week - die ze meldt aan Slimmelden.nl.

,,Ik bekijk het van de zonnige kant. Ik wil het niet hebben over vuil maar over het trotse gevoel dat een opgeruimde straat oplevert. Zo trakteerden wij de bewoners van Tjerk Bolhuisstraat afgelopen zomer als blijk van waardering op een ijsje bij de verkiezing van de ‘schoonste straat’ van de wijk. Het gaat om iets nuttigs doen voor je omgeving, ieder op zijn eigen manier. We doen het voor schone straten, het helpende handje voor de natuur in een groene wijk.”