Partij voor de Dieren: in 2020 alleen roetveegpieten in Groningen

Hoewel het nog maar de vraag is of de stoomboot van Sinterklaas Spanje al weer bereikt heeft, spreekt Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen zich nu al uit over de sinterklaasintochten van volgend jaar. Daarin is uitsluitend ruimte voor de roetveegpiet, meent de Partij voor de Dieren.

De gemeenteraadsleden Terence van Zoelen en Wesley Pechler stellen dat Groningen achterblijft bij landelijke ontwikkelingen. ,,Bij de stadse intocht was twee derde van de pieten nog traditioneel zwart”, zeggen zij. ,,Binnen de gemeentelijke organisatie en verenigingen die subsidie ontvangen, leek er ook weinig veranderd.”

De Partij voor de Dieren signaleerde bovendien dat in gemeentelijke uitingen (wijknieuwsbrieven, affiches en website) gebruik werd gemaakt van beeldmateriaal met uitsluitend of vooral zwarte pieten.

In lijn met ambities?

Pechler wil van burgemeester en wethouders weten of dergelijke communicatie in lijn is met de ambities zoals uitgesproken in een reactie op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren in maart.

‘De traditioneel zwart gekleurde Piet is binnen enkele jaren niet meer te zien bij de jaarlijkse Sinterklaas-intocht in Groningen’, schreven B en W toen in een reactie.