Op kerstvakantie? Installeer een alarmsysteem!

Aangeboden door: Somfy

Wil je verzekerd zijn van een witte kerst? Dan kun je beter een kerstvakantie boeken naar een land waar sneeuw verzekerd is. Je kunt trouwens ook kerst vieren op een heerlijk zonnig strand met sneeuwwit zand.

Het is dan zeker geen overbodige luxe om een bedraad alarmsysteem te installeren. Zo is de woning optimaal beveiligd. Maar hoe kun je dan zelf een oogje in het zeil houden vanaf het vakantieadres? Je kunt een huis automatiseren met niet alleen een camera en alarm, maar ook met de optie jouw woning overal ter wereld in de gaten te houden. Over gaten gesproken, waar gaan al die kabels naartoe?

Met of zonder draden?

Draad of geen draad, dat is de vraag. Er zijn in basis twee manieren om een alarmsysteem aan te leggen in huis; met en zonder draden. Daarbij moet je het woord “draadloos” met een korreltje zout nemen, want er zullen toch hier en daar draden lopen. Alleen staan ze niet altijd direct met elkaar in verbinding. De twee voornaamste aansluitingen zijn draden voor stroom en draden voor data. Bij een huis automatiseren moet je met beide rekening houden.

Draden voor stroom

Elektrische apparaten hebben stroom nodig. Wanneer de behoefte beperkt is zoals bij een smartphone, of sporadisch gebruikt wordt zoals bij elektrische rolgordijnen, dan kun je met een accu volstaan. Bij apparaten die continu actief zijn zal er gebruik worden gemaakt van netspanning. Je zult dus draden van het apparaat naar het stopcontact moeten leggen. Afhankelijk van de situatie zul je extra aansluitingen nodig hebben. Soms is dit op te lossen met een stekkerblok, het is ook mogelijk dat er een extra stroomgroep bijgezet moet worden. De meeste huisbeveiliging apparaten werken op een standaard 230 Volt aansluiting, hoogspanning of andere modificaties zijn niet nodig.

Draden voor data

Bij een traditioneel bedraad alarmsysteem worden de losse apparaten met kabels aan elkaar verbonden. Denk aan een camera met een kabel naar een recorder, met een kabel naar een monitor. Dit is nog maar een eenvoudige opstelling. Omdat de apparaten zich doorgaans in andere ruimtes bevinden moeten er datakabels getrokken worden. Hiervoor is vaak boorwerk nodig, of langs de plint voor een wat meer toegankelijke maar ook meer gevoelige oplossing. Draden kunnen degraderen, bijvoorbeeld door muizen die ze doorbijten, toch zijn het over het algemeen betrouwbare systemen. Bij draadloze overdracht van data zijn er twee opties:

Via een wifi router of een bridge zoals de Somfy camera die gebruik maakt van een TaHoma smart home hub. Dit betreft een draadloos, wereldwijd te gebruiken aansluiting. Een systeem als Zigbee werkt niet met wifi maar vormt een lokaal netwerk waarbij alle apparaten een geheel vormen op basis van een low-power frequentie. Wifi biedt meer mogelijkheden maar bij stroomuitval zal ook de draadloze verbinding uitvallen. Er zijn overigens beveiligingscamera's die ook met een vaste ethernet kabel werken. Dan is de kans op uitval minimaal.

Backup voor noodgevallen

Stroom is niet altijd een garantie, wat gebeurt er wanneer de stroom uitvalt? Bij elektrische apparaten vallen ook de functies uit, tenzij er een alternatieve stroomvoorziening aanwezig is. Zo heeft de Somfy One camera een backup accu ingebouwd die nog een flinke tijd blijft werken bij stroomuitval. De camera zal niet meer dezelfde functionaliteit leveren als voorheen, maar door een SMS te sturen of een notificatie wordt je ook tijdens je kerstvakantie op de hoogte gesteld van stroomuitval thuis. Je kunt dan maatregelen nemen om dit op te lossen terwijl de camerabeveiliging blijft functioneren.

Welke systeem is beter?

Een bedraad alarmsysteem zonder koppeling met een smart home en een draadloos systeem hebben beide pluspunten en minpunten. Wil je een huis automatiseren? Dan is de interactie tussen apparaten van belang en zul je sneller voor draadloze oplossingen kiezen. Dit voorkomt ook de noodzaak voor kabelgoten frezen en gaten boren. Wanneer de woning hier al in is voorzien kun je overwegen met kabels aan de slag te gaan, deze oplossingen zijn doorgaans wel wat duurder. Binnen een zakelijke omgeving ligt een bedraad systeem meer voor de hand, vanwege de betrouwbaarheid van een bedraad alarmsysteem. Je levert daar wel wat flexibiliteit voor in. De keuze zal dus per situatie verschillen.

Geen tijd te verliezen!

Je gaat over een paar dagen op vakantie, er is geen tijd om eerst te gaan hakken en breken. Wat nu? Kies dan voor een IP camera of een compleet huis alarmsysteem zoals de domotica shop Somfy die ook levert. Dan kun je ramen en deuren beveiligen met sensoren en een centrale hub die alle apparaten draadloos met elkaar verbindt. Je koppelt dit systeem met de app op je smartphone en je kunt op vakantie gaan. Daarbij kun je kiezen voor camerabewaking maar dat is niet strikt noodzakelijk. Dit is een snelle, gebruiksvriendelijke en effectieve oplossing.