Verzet!!: theater met een missie in vredestijd

De makers van theaterstuk Verzet!! hullen zich graag in nevelen over de vier voorstellingen die dit jaar op het programma staan. Hilarisch en aangenaam wordt het absoluut beloven tekstschrijver Jan Veldman en regisseur Jack Nieborg. De eerste voorstelling is op 26 januari.

GRONINGEN ,,Wat bezoekers te wachten staat? Dat zeggen we niet, want we weten dat zelf waarschijnlijk ook niet”, zegt Nieborg met scheve blik. Zeker is dat het publiek ergens in hartje Groningen op een locatie rond de Vismarkt wordt opgetrommeld om vervolgens naar een onbekende locatie te vertrekken. ,,Misschien maken ze een korte wandeling, stappen ze in een bus of op een boot”, licht Nieborg toch een tipje van de sluier. De avond voor de voorstelling wordt via email de locatie bekendgemaakt, tevens krijgen bezoekers een lijst met instructies. Veldman: ,,Het kan zijn dat het publiek verzocht wordt een extra dikke jas mee te nemen. Of wat anders, kan ook.”

Verzetsgroep in vredestijd

Theater Verzet!! speelt een verzetsgroep in vredestijd waarbij het publiek aan het werk wordt gezet met een missie. De voorstellingen spelen zich af op vier verschillende locaties met steeds een andere geheime opdracht en missie. ,,Per voorstelling wordt minimaal drie keer van locatie gewisseld. Maar dat kan ook anders zijn, we sluiten niets uit”, zegt Nieborg. Veldman: ,,De virtuositeit van de voorstelling zit hem voor ons in de logistiek. Dat weten we wel zeker.”

Maar hoezo een verzetsgroep? Want ja, in oorlogstijd is het duidelijk wie de vijand is, maar in vredestijd is die er niet. Ook dat houdt Veldman graag vaag: ,,We verzetten ons tegen ze. Wees gerust, er zijn vijanden genoeg hoor. En het publiek wordt na afloop nadrukkelijk verzocht heel erg zijn best te doen om niets door te vertellen. Verzet!! is immers een geheime verzetsbeweging!”

Veldman en Nieborg baseerden Verzet!! op theaterfeuilleton Uut de Hoogte uit 2017: in meerdere afleveringen wordt een band wordt opgebouwd met de hoofdpersonages. Verzet!! wordt gespeeld door veertien acteurs, er is plek voor 75 bezoekers per avond. De eerste voorstelling is op 26 januari. De data van de andere voorstellingen in maart, oktober en december worden nog bekendgemaakt.

Kaarten zijn te bestellen op www.strontzat.com.