Kopperprent van Johan Dijkstra speciaal voor lezers Gezinsbode

GRONINGEN Het Grafisch Centrum Groningen geeft ook dit jaar een Koppermaandag-prent uit met een reproductie van een schilderij van een lid van De Ploeg. Dat is Johan Dijksra.

De Kopperprent wordt ook dit jaar aan de lezers van de Groninger Gezinsbode te koop aangeboden. Zie onder.

Voor lezers van de Gezinsbode

De Kopperprent wordt ook dit jaar aan de lezers van de Groninger Gezinsbode te koop aangeboden. De prent kan besteld worden door de ingevulde bon uit de Gezinsbode te sturen naar het Grafisch Centrum Groningen, Warmoesstraat 41, 9724 JJ te Groningen. De prent is ook rechtstreeks bestellen via de website van het Grafisch Centrum: www.grafischcentrumgroningen.nl.

Een losse prent kost 25 euro. Iedereen die de prent bestelt, krijgt bericht. Nadat u een afhaalbericht hebt gekregen, kunt u de prent afhalen bij Kunsthandel Ongering. U kunt daar desgewenst ook uw prent laten inlijsten. U bepaalt in overleg met de lijstenmaker welk soort lijst de voorkeur heeft. Uiteraard is het ook mogelijk om dan aan te geven dat u de prent, net als voorgaande Kopperprenten, wilt laten voorzien van een wit passepartout en een blank houten lijst.

De kosten van zo’n lijst zijn €70. (dus €95,- inclusief de Kopperprent). Het formaat van de afbeelding is 48 x 37 centimeter en ingelijst in de standaard blank houten lijst, inclusief pas-se-partout, 67 x 57,5 centimeter. Adres, Warmoesstraat 41 Groningen.

Koppermaandag

Koppermaandag is de eerste maandag na Driekoningen en dit is van oudsher de dag waarop drukkers feest vieren.

Dit jaar is voor de Kopperprent gekozen voor het schilderij Straatje in Garnwerd van Johan Dijkstra. Zoals dat vaker ging in de vroege hoogtijdagen van De Ploeg, de heftige kleuren knallen bijna van het doek af. Die kleuren zijn in werkelijkheid natuurlijk niet te zien in Garnwerd, ook niet op een heel mooie dag. Maar op zich is het straatje tussen café Hammingh en de oude kerk in Garnwerd, zo’n 90 jaar nadat Dijkstra het schilderde, nog bij-na onveranderd. De Kopperprent is gedrukt op de milieuvriendelijke achtkleuren-drukpers van Marnedrukkers, Leens.

Johan Dijkstra

Johan Dijkstra (1896-1978) richtte in 1918 samen met onder meer Jan Altink de kunstkring De Ploeg op. Nadat eerder andere leden van De Ploeg al werden gegrepen door het expressionisme, begon Dijkstra zo rond 1924 ook expressionistisch te schilderen. Hij liet vanaf dat moment de vormen en kleuren in zijn schilderijen meer de vrije loop. Passend in het expressionisme, speelde de ‘innerlijke beleving’ hierbij een grote rol. Die beleving kwam via felle kleuren en ruige verfstreken tot uiting. Dijkstra schilderde portretten en naakten, maar ook veel landschappen en stads- en dorpsgezichten.

Het straatje in Garnwerd, dat dit jaar is afgebeeld op de koppermaandagprent van het Grafisch Centrum Groningen, werd geschilderd rond 1928. Het is een schilderij dat met z’n vervormingen en felle kleuren typerend is voor de eerste bloeitijd van De Ploeg, zo tussen 1920 en 1930.

Als we het straatje zien zoals Dijkstra het schilderde, kunnen we ons bijna in Zuid-Europa wanen, met boven ons een zinderende zon die langzaam ondergaat, alles doet gloeien en harde schaduwen werpt. Het is zomer, dat is duidelijk, want we zien in de verte wat groene struiken of bomen staan. Het straatje is verlaten, misschien omdat het nog te warm is om naar buiten te gaan? Of zien we het straatje juist ‘s morgens in alle vroegte, net na de zonsopgang, en is de straat daarom nog leeg? We weten niet hoe het was op het moment dat Dijkstra het straatje tekende en schilderde. Maar we kunnen ook gewoon kijken naar het schilderij en de prent en genieten van wat hij zo levendig afbeeldde.

In Museum De Buitenplaats in Eelde is een grote tentoonstelling rond het grafische werk van Johan Dijkstra. Ook daar zal veel van zijn expressionis-tische werk te zien zijn, vooral prenten, maar ook schilderijen. Met het Straatje in Garnwerd kunnen we alvast in de stemming komen voor die tentoonstelling.