Stuivertje wisselen in de Groninger binnenstad

GRONINGEN In de Groninger binnenstad wisselt een flink aantal winkels van plek. Balletje-balletje door ondernemers en voor het winkelend publiek. Wat staat er allemaal op stapel?

Op tal van plekken in de stad zijn de etalages momenteel met kranten dichtgeplakt. Vaak omdat er achter de kranten hard wordt gewerkt aan het opnieuw inrichten van het pand. Zo is er in het (voormalige) monumentale pand van Laif en Nuver aan de stille kant van de Vismarkt momenteel niks te koop. Laif en Nuver vertrok en de damesmodeketen Yaya trekt er binnenkort in.

Verdwijnen de woonaccessoires van Laif en Nuver nu van het Groninger winkeltoneel? Allerminst. De mannen van Laif en Nuver gaan door aan de Rode Weeshuisstraat. Daar ligt momenteel van alles plat: het (voormalige) magazijn van V&D wordt een appartementencomplex en ook aan de overkant verrijzen appartementen. Op de begane grond komen winkels. Laif en Nuver betrekt daar een pand en HK Living, nu nog gevestigd in de Oude Boteringestraat, trekt erbij in.

Daardoor komt een flink pand vrij in de Oude Boteringestraat. Voor dit pand is al een bestemming. De beddengoedspecialist Burmann, sinds jaar en dag een begrip in Groningen, schuift een paar deuren op. Met achterlating van de oer-Groningse naam, overigens. De winkel gaat verder onder de naam Essenza.

Burmann/Essenza verhuist op verzoek van de verhuurder, die ook aan het aanpalende HM verhuurt. HM vertrekt van de Grote Markt en slaat naar verluidt de vleugels uit in het pand De Faun op de hoek van de Herestraat en het Gedempte Zuiderdiep. Met het vertrek van HM én Burmann, ontstaat de mogelijkheid om één groot pand te creëren op een van de drukste hoeken van de stad.

Ook in de Folkingestraat komt een kleine stoelendans op gang nu Toy Toy na 35 jaar stopt. Vanachter de toonbank van de nostalgische speelgoedzaak zagen ze hoe de straat door de jaren heen en met dank aan de aanleg van de Werkmanbrug bij het Groninger Museum veranderde van een junkengoot in de leukste winkelstraat van Nederland.

In het pand van Toy Toy vestigt zich de Jurkenwinkel die nu nog op nummer 29 zit. In het pand Folkingestraat 29 vestigt zich opnieuw een kledingwinkel. In de Folkingestraat is de bakkerij BAQ inmiddels vertrokken. Achter de dichtgeplakte etalageruiten werken ze inmiddels hard aan een mediterrane broodjeszaak; het zusje van de exotische kruidenier (en naaste buur) Souk.