Bad Ad-daar: een thuis voor nieuwe Groningers

GRONINGEN In theater De Machinefabriek vormt Bab Ad-daar een gastvrije plek voor nieuwkomers: met ruimte voor theater, dans en muziek.

,,Kijk, hier komen we bijna iedere dag samen.” Ahmad Abdulwahab en Yara Alhamwi laten de repetitieruimte in theater De Machinefabriek zien. Een groot deel van Bab Ad-daar is er dagelijks te vinden: momenteel oefenen ze voor de voorstelling Het Lot, die gebassred is op de verhalen van nieuwkomers.

Zo’n twee jaar geleden klopte Ahmad Abdulwahab aan bij Guy Weizman, die artistiek leider is van het NNT en bekend is van dansgezelschap Club Guy & Roni. ,,Samen met Weizman en mijn vrouw kreeg ik het idee om een kamer te maken voor nieuwkomers. Met microfoons, speakers en instrumenten, om te kunnen werken aan talenten. Mijn ervaring is dat je via de kunst, theater of dans veel kunt leren over het leven in Nederland. Het helpt met integreren”, vertelt Ahmad. In Syrië werkte hij als bankier, maar nu is hij werkzaam als performer en regisseert hij de voorstellingen van Bab Ad-daar.

Het project sprak ook de Syrische Yara Alhamwi aan. Ze zag Ahmad’s posters in de stad hangen en wilde meteen meedoen. Inmiddels speelt Yara, 21, één van de drie hoofdrollen in de voorstelling Het Lot, waarin ze vertelt over haar leven in Syrië, aan de hand van eigen dagboekfragmenten. Ook vertelt ze over het leven dat ze in Nederland moest opbouwen. ,,Je bent je huis, studie en vriendinnen kwijt. Je begint vanaf nul. In de voorstelling vertel ik over de mensen die ik in Groningen ontmoette: over hoe mijn leven is veranderd.”

Yara vertelt dat Groningen inmiddels veel voor haar betekent - dat de winkels en drukte op straat haar soms zelfs aan Damascus doet denken. Bovendien: bij Bab Ad-daar kan ze nu werken aan haar droom: toneelspelen. ,,Daar is ze erg goed in”, zegt Ahmad. Yara, verlegen lachend: ,,Ik vind toneelspelen nog steeds eng, maar het is voor mij belangrijk om mijn verhaal te vertellen.”

Bab Ad-daar telt zo’n 70 leden: nieuwkomers uit allerlei landen. Het gezelschap werkt samen met zo’n 30 professionals uit de theaterwereld. Ahmad kijkt tevreden terug op de eerste jaren. Optredens op Noorderzon, Let’s Gro, in het Grand Theatre. In heel Noord-Nederland bekend. Ahmad: ,,De voorstellingen zitten altijd vol. We zijn benieuwd wat 2020 ons gaat brengen. We hopen dat we onze positieve energie kunnen blijven overbrengen.”

De gratis voorstelling Het Lot is 25 januari te zien in de Machinefabriek, Bloemstraat 38.

Akke Boonstra