FC Groningen op jacht naar meer spektakel

GRONINGEN FC Groningen begint zaterdag in Enschede tegen FC Twente aan het tweede deel van de competitie. De doelstelling blijft deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Als het even kan met aantrekkelijker voetbal dan voor de winterstop.

Het spel van FC Groningen was in sommige thuiswedstrijden of in delen daarvan niet om aan te gluren. Maar echt slecht was het spel slechts een enkele keer. Vaker was het spel redelijk tot goed, maar het kijkspel niet al te aantrekkelijk.

Egeltactiek

In alle terechte kritiek op de vrij geringe amusementswaarde zijn er twee zaken waaraan ook in deze kolommen misschien wat te gemakkelijk voorbij is gegaan. In de eerste plaats zien bijna alle trainers een uitwedstrijd tegen FC Groningen als lastig. Alle trainers nemen defensieve maatregelen. Laten hun elftal compact spelen en trekken zich in grote delen van de wedstrijd terug op eigen helft. Zelfs het Feyenoord van Dick Advocaat deed dat een helft lang en kreeg in de slotminuut nog een grote kans op een geniepige zege. Advocaat vond net als veel van zijn collega’s FC Groningen een zeer lastig te bespelen tegenstander.

FC Utrecht was de enige ploeg die in Groningen een helft lang de baas was en de thuisploeg met soepel positiespel terugdrong op eigen helft. Maar trainer John van den Brom koos daarbij wel voor defensieve controle met drie middenvelders achter de bal. Slechts Fred Grim van RKC Waalwijk liet zijn ploeg vanaf de aftrap onbekommerd aanvallen. En verloor in het Hitachi Capital Mobility Stadion met 3-0 doordat de nummer laatst van de eredivisie moeite heeft met scoren en verdedigend zeer labiel is.

Sterke organisatie

Een tweede aspect waaraan vaak gemakkelijk voorbij is gegaan is de sterke defensieve organisatie van FC Groningen. Misschien zit het opgesloten in de Nederlandse voetbalcultuur maar daar is maar weinig waardering voor. Zonder echt defensief te spelen heeft FC Groningen de zaken organisatorisch goed op orde. Spelers schakelen bij balverlies doorgaans snel om en maken de ruimtes voor de tegenstander klein. Slechts een enkele keer is de restverdediging niet op orde.

Verbeterpunten

Ook met de huidige, erg jonge selectie kan FC Groningen aanvallend beter voor de dag komen dan totnogtoe het geval is geweest. Beginnen we achterin. Van daaruit is de opbouw vaak te traag. Dat ligt voor een deel aan de opbouwende kwaliteiten van de laatste linie, maar ook aan de linies daarvoor. Te vaak is daar te weinig beweging en diepgang zonder bal. Ook worden de backs in een te vroeg stadium bij de aanval betrokken. In het topvoetbal zie je dat dit meestal pas gebeurt wanneer zij ruimte voor zich hebben. Ruimte om in te sprinten of om vooruit te passen. In de oefenduels hebben Buijs en co. door een buikvirus bij Samir Memisevic en lichte carrosserieklachten bij Ko Itakura gekozen voor een verdedigingscentrum met Mike te Wierik en Bart van Hintum. Een combinatie van een rechtsbenige en een linksbenige verdediger wat de opbouw vergemakkelijkt. Daarbij komt dat van alle verdedigers Van Hintum de beste traptechniek heeft. Daar staat tegenover dat hij verdedigend minder sterk is dan Itakura en Memisevic.

Meer tempo

Met het inbrengen van Daniël van Kaam als partner van balafpakker Azor Matusiwa wint de opbouw eveneens aan kwaliteit. Dat zagen we al tegen FC Emmen. De jonge Van Kaam is verdedigend wat minder dan de fysiek veel sterkere Ahmed El Messaoudi maar zorgt voor meer tempo. Ook voor meer tempo én diepgang zorgt een fitte

Gabriël Gudmundsson ten opzichte van Mo El Hankouri. De beste dribbelaar van FC Groningen blijft in kansrijke posities te vaak kiezen voor een wilde afronding in plaats van een geplaatst schot en heeft de neiging te lang te wachten met een voorzet. De blessuregevoelige Gudmundsson is directer in zijn spel.

Aanvallers genoeg

Ook na het vertrek van Charlison Benschop blijven er genoeg aanvalsalternatieven over. Aan talentrijke spitsen en aanvallende middenvelders geen gebrek. De vraag is of het publiek over voldoende geduld beschikt om al dat talent te zien ontbolsteren.