FC Groningen onder 19 thuis tegen Ajax

GRONINGEN FC Groningen onder 19 plaatste zich voor de winterstop overtuigend voor de kampioenspoule. Die gaat zaterdag op sportpark Corpus den Hoorn meteen met een kraker van start, want dan komt titelfavoriet Ajax onder 19 op bezoek. De aftrap is om 15.00 uur.

Voor de winterstop won FC Groningen in de kwalificatiepoule het onderlinge duel al met 2-0. Het was een verdiende zege maar de goals vielen pas in een tumultueuze slotfase waarin Ajax met acht spelers op het veld kwam te staan. Twee spelers kregen voor commentaar op de leiding hun tweede geel en het derde rood was voor een pittige overtreding. Voor Ajax ligt er in de wedstrijd van zaterdag een extra uitdaging: FC Groningen onder 19 is dit seizoen nog ongeslagen. Van het Ajax-elftal dat eind 2019 jaar in Groningen aantrad, mochten meerdere spelers mee op trainingskamp naar Qatar. Enkele andere talenten spelen dit seizoen al vast bij Jong Ajax. Dat zijn de pas 17-jarige Ryan Gravenberch, Lassine Traoré en de tweeling Jurriën en Quinten Timber. Kenneth Taylor, Sontje Hansen en de pas 16-jarige Naci Ünüvar zijn de grootste talenten van onder 19. Ünüvar weet al jaren zijn roem vooruitgesneld. Hij is een speler die zich met Abdelhak Nouri laat vergelijken: klein, niet al te snel, maar erg wendbaar, gezegend met een geweldige techniek, veel inzicht en een grote handelingssnelheid.

FC Groningen onder 19 heeft ook spelers moeten afstaan aan het eerste elftal: linksback Thomas Poll en de aanvallers Tomas Suslov en Remco Balk. Romano Postema had al eerder de stap naar de selectie gezet. Zonder dit viertal en ook nog eens zonder de geblesseerde basisspeler Milan de Koe won onder 19 zaterdag op Corpus vrij probleemloos het bekerduel met de leeftijdgenoten van De Graafschap (2-0). Spits Giovanni Zwikstra en invaller Joris Reiziger zorgden voor de goals. De ploeg van het trainersduo Melchior Schoenmakers en Peter Hoekstra bereikte daarmee de kwartfinale. Daarin komt de verliezend finalist van vorig seizoen in elk geval Ajax niet tegen, want de bekerwinnaar liet zich uitschakelen door Vitesse. Bekeruitschakeling was er ook voor Ajax onder 17 dat op De Toekomst met 2-0 verloor van FC Groningen. Het elftal van trainer Paul Matthijs ontvangt zaterdag AFC dat zich verrassend voor de promotiedivisie heeft geplaatst. De aftrap is om 12.30 uur.