Nietszeggende duels | column Buitenspel

GRONINGEN Na drie weken pauze hervat de eredivisie vrijdagavond met het duel PEC Zwolle - FC Utrecht.

Tijdens de veelal buitenlandse trainingskampen van onze eredivisieclubs - alleen FC Groningen en VVV bleven in eigen land - vielen de goede resultaten tegen Bundesligaclubs op. Gingen oefenduels met Duitse tegenstanders, ook die van één of twee niveaus lager, tot voor kort vaak verloren, nu hadden onze clubs de overhand.

Uit verslagen op de app van het Duitse sportblad maakte ik op dat de eredvisionisten vaak op zijn Duits hadden gewonnen: via compact verdedigen en countervoetbal. Ik plaatste daarover daags voor het oefenpotje van FC Groningen tegen SV Rödinghausen een positief berichtje op Twitter. Ik werd meteen gecorrigeerd: resultaten uit oefenduels zijn nietszeggend. Zeker, je moet er niet te veel waarde aan hechten. Maar het blijft opvallend dat voorheen deze ‘nietszeggende’ potjes bijna steevast verloren gingen en eigenlijk al sinds de zomer niet meer. Na de FC-nederlaag tegen Rödinghausen vond degene die oefenduels als nietszeggend betitelde het overigens wel een ondermaatse prestatie van groen-wit...

Mijn ervaring met FC Groningen is dat elke uitslag, of het nu om oefen- of officiële duels gaat, weinig zegt over de volgende. Winnen van een topclub wil niet zeggen dat de eerstvolgende wedstrijd tegen een middenmoter of staartploeg wel eventjes wordt gewonnen. En omgekeerd. Om op oefenwedstrijden terug te komen: ook die kun je maar beter winnen. Nederlagen voeden alleen maar de ronde buikjes van pessimisten.