Groningse kinderarts eist actie tegen 'absurde' advertentie antivaxxers

Kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG is in het geweer gekomen tegen een advertentie van anti-vaccinatie-website Miss Natural, die een blender van 399 uitlooft voor honderd zwangere vrouwen die zich weigeren te vaccineren.

,,Stop dit AUB’’, schrijft Rake op Twitter. ,,Op onze IC liggen kinderen dood te gaan door ziekten die door vaccinatie te voorkomen waren. Jullie spelen met vuur door dit soort advertenties.’’

Rake maakt zich samen met andere kinderartsen ernstige zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Daardoor komen ziektes die onder controle waren door kinderen te vaccineren weer terug, met ernstige ziekten en soms sterfgevallen tot gevolg.

Geschokt

Miss Natural Lifestyle is een bedrijf van Eva van Zeeland, die blijkens haar site banden heeft met de Stichting Vaccinvrij.

Ook andere artsen reageren geschokt op de advertentie. ,,Bij ons lagen tot voor kort ook kinderen op de IC met ziektes die te voorkomen zijn met vaccinaties’’, schrijft Annemarie van Rossem, arts van het UMC Amsterdam. ,,Drie tegelijk zelfs. Helaas niet één kunnen redden. Heel heftig voor iedereen.’’

De twitter-advertentie is gerapporteerd. Het ministerie en de inspectie zijn gealarmeerd door Rake. Tot nu toe hebben ze nog niet gereageerd in zijn richting.