PvdD: Kerstboom en energieverslindende ijsbaan horen niet thuis op Winterfestijn Grote Markt

Voor het jaarlijkse Winterfestijn op de Grote Markt zou geen kerstboom meer mogen worden geofferd, en ook een ‘energieverslindende’ schaatsbaan past eigenlijk niet bij de duurzame ambities van de stad Groningen.

Dat vindt de Partij voor de Dieren. Raadslid Terence van Zoelen pleit via schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders voor een andere opzet van het Winterfestijn.

‘Gezonde boom gekapt voor paar weken Winterfestijn’

Hij vindt het al ‘onacceptabel’ dat jaarlijks ,,een grote gezonde boom wordt gekapt’’ voor een paar weken Winterfestijn, maar dat ondertussen ook nog een vriesinstallatie staat te draaien voor een ijsbaan is volgens de PvdD al helemaal uit den boze.

Ook stoort de partij zich eraan dat de commercie tijdens het evenement de openbare ruimte in de binnenstad in beslag neemt. Dit jaar onder meer een reclametruck van Coca Cola pontificaal op de Grote Markt en ook andere randactiviteiten vallen volgens Van Zoelen in de categorie ‘goedkoop commercieel vertier’.

‘Make kerstmis in Groningen great again’

Hij roept de gemeente op de regie over het Winterfestijn nadrukkelijker zelf in handen te nemen, onder het motto ‘Make kerstmis in Groningen great again’. Jarenlang organiseerde de horeca aan de Grote Markt het evenement via de Stichting Evenementen Groningen, met financiële steun van de gemeente en de centrumwinkeliers van de Groningen City Club. Dit jaar nam een groep commerciële partijen dat over.