Gemeenten Groningen passen miljoen bij voor meldpunt huiselijk geweld

De Groningse gemeenten leggen samen 1,2 miljoen extra bij voor Veilig Thuis, het meldpunt tegen huiselijk geweld. De hulpdienst kampt met lange wachtlijsten.

Sinds de rijksoverheid deze taak overhevelde naar de gemeenten, groeit het aantal aanmeldingen hard. Dat blijft naar verwachting ook dit jaar nog zo. Het geld dat Den Haag erbij legt, is bij lange na niet genoeg om op alle meldingen op tijd te beoordelen of er een hulptraject nodig is en zo ja welk dan. Vorig najaar stonden daardoor op het dieptepunt meer dan tweehonderd aanvragers op de wachtlijst.

Groningen springt in de bres: ‘Knarsetandend’

De Groningse gemeenten proberen dat probleem in de greep te krijgen, maar dat lukt niet met de beschikbare Haagse subsidie. Ze leggen daarom nu zelf geld bij om de wachtlijsten weg te werken. ,,Knarsetandend’’, zegt wethouder Inge Jongman van de gemeente Groningen, die als provinciaal regievoerder voor Veilig Thuis met bijna een half miljoen extra het zwaarst bijdraagt.

Ondertussen blijven de gemeenten in Den Haag strijden voor meer geld. ,,Dit is op z’n zachtst gezegd niet leuk’’, stelt Jongman. Gemeenten moeten op meerdere fronten fors bijpassen uit eigen zak, vaak ten koste van zware bezuinigingen, om deze en andere (jeugd)zorgtaken die Den Haag ‘over de schutting heeft gegooid’.