UMCG en Martini Ziekenhuis alert na cyberaanval op MCL Leeuwarden: 'Systemen zijn voorzien van laatste update'

Het UCMG en Martini Ziekenhuis in de stad Groningen zijn alert nadat het MCL in Leeuwarden dinsdag slachtoffer werd van een cyberaanval.

Kwaadwillenden probeerden dinsdag toegang te krijgen tot de Citrix-servers, die deel uitmaken van het systeem dat voor MCL de communicatie tussen het ziekenhuis en de buitenwereld verzorgt.

Volgens het MCL is de cyberaanval succesvol afgeslagen, maar heeft het wel al het digitale verkeer moeten platleggen. Patiënten kunnen zo lang niet gebruik maken van het patiëntenportaal en werknemers kunnen niet thuiswerken.

Voorzorgsmaatregelen

Zowel het UMCG als het Martini Ziekenhuis maken gebruik van Citrix, maar beiden bleven vooralsnog gevrijwaard van een hack. Lex Kloosterman, woordvoerder van het UMCG, zegt dat het universitaire ziekenhuis eind vorig jaar al voorzorgsmaatregelen nam.

Producent Citrix waarschuwde in december namelijk al voor de kwetsbaarheid in de software. Een internetbeveiligingsbedrijf zocht vervolgens uit hoeveel machines gevaar lopen. Wereldwijd ontdekten ze dat het gaat om 25.000 servers, 713 daarvan staan in Nederland.

Losgeld eisen

Het lek in de software stelt hackers in staat om de servers te infecteren met zogeheten ransomware, een programma dat het hele systeem platlegt en door de aanvallers verwijderd wordt na het betalen van losgeld.

Voor de problemen met Citrix bestaat nog geen beveiligingsupdate. Wel heeft het Amerikaanse softwarebedrijf codes gepubliceerd die systeembeheerders kunnen invoeren om de risico’s te beperken.

Continu alert

Het Martini laat weten dat het afgelopen weekend de eigen servers nog eens heeft geüpdate, nadat NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) het ziekenhuis zaterdag waarschuwde voor een aanval.

,,Het werd niet uitgesloten dat wij slachtoffer zouden worden’’, aldus woordvoerder Dana Kragten. ,,Overigens is het niet zo dat wij ineens in staat van hoge alertheid verkeren. Wij verbeteren onze systemen continu.’’