UMCG: Mensen met een lage opleiding krijgen veel vaker diabetes, óók als ze net zo gezond eten als mensen met een hoge opleiding

Mensen met een lage opleiding die gezond eten, krijgen twee keer vaker diabetes dan mensen met een hoge opleiding die gezond eten.

Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van het UMCG.

Bij lager opgeleiden spelen andere risicofactoren

Goede voeding is belangrijk bij het voorkomen van diabetes, maar kennelijk zijn er bij lager opgeleiden nog andere factoren in het spel. Risicofactoren die bij hen een grotere rol spelen dan bij hoger opgeleiden.

,,Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan roken, bewegen en overgewicht’’, zegt een woordvoerder van het UMCG.

Zeker weten doen we dat niet, want de onderzoekers hebben uitsluitend gekeken naar het verband tussen voeding en diabetes. Andere invloeden hebben ze buiten beschouwing gelaten.

Preventie voor alle lagen van de bevolking

Om die invloeden in kaart te brengen, is vervolgonderzoek nodig. Dat is belangrijk, zegt de woordvoerder.

,,De gangbare praktijk bij de huisarts, namelijk het verbeteren van het eetpatroon, werkt veel beter bij hoger opgeleiden dan bij lager opgeleiden. We hebben meer inzicht nodig in bijkomende risicofactoren. Alleen op die manier kunnen we preventie ontwikkelen die werkt voor alle lagen van de bevolking.’’

Onderzoekers gebruikten gegevens uit LifeLines

De studie is uitgevoerd door Petra Vinke en haar collega’s van de afdelingen Nierziekten en Epidemiologie. Zij analyseerden de gegevens van ruim 90.000 deelnemers aan LifeLines (het grote noordelijke gezondheidsonderzoek). Ze gebruikten zowel materiaal uit de biobank als informatie uit de vragenlijsten die de deelnemers invullen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in EClinical Medicine. Je kunt het <a href="http://bit.ly/2QZKeqH" target="_blank" rel="nofollow">hier</a> lezen (in het Engels).