Eurosonic: het beste en slechtste van vrijdagavond volgens onze verslaggevers

Tijdens Eurosonic bespreken verslaggevers van DvhN de optredens van de tientallen acts. Welke band heeft het meeste kans op doorbreken? Maruja Limón en Sloper sprongen eruit op de vrijdagavond, hou ze in de gaten.

Sofia Portanet (De Beurs, 20.00 uur)

Nee, we gaan het niet over Nina Hagen hebben. De Berlijnse Sofia Portanet zingt grotendeels in het Duits en ze haalt een hoge noot, maar ze is verder zeer van nu. Haar heerlijk voort dieselende bassist legt samen met een Zappa-eske gitarist een solide basis onder goed geschreven liedjes. De presentatie mag wel wat meer naturel, maar dan zouden we in de toekomst zo nog meer van haar kunnen horen.

Doorbraakkans: 50 procent

Door Rob de Kam

<p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p> 

Sloper (Eurosonic Air, 20.25 uur)

Hoe is het mogelijk dat de bandnaam Sloper nog niet eerder is bedacht. Kort, krachtig en dus briljant van eenvoud. Bovendien dekt ie aardig de lading van het hobbyproject van Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk (71 jaar!) en zijn collega Mario Goossens van Triggerfinger. Twee drummers, twee gitaristen, geen bassist; een opvallende bezetting. Het repertoire doet evenwel vertrouwd aan: pure classic rock vol riffs en roffels. Geweldige festivalband, zeker in een prachttent als die van Eurosonic Air.

Doorbraakkans: 90 procent

Door Martin Groenewold

<p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p>

Anna Leone (Der Aa-Kerk, 20.45 uur)

De Zweedse Anna Leone maakte promotie: vorig jaar stond ze nog in de Lutherse Kerk, nu kreeg ze, gewapend met slechts een gitaar, de Der Aa-Kerk aan haar voeten. Of voetjes, want overdreven groot is ze niet. Leone rekent Laura Marling en Bon Iver tot haar favorieten, maar staat zeker vocaal op eigen benen. Haar debuut-EP Wandered Away opende in 2019 de deuren naar tal van festivals en leverde haar in Groningen, eerder op de avond, een Music Moves Europe Talent Award op. Niet dat ze daarvan gaat zweven; dit is zo iemand die uitsluitend haar muziek laat spreken.

Doorbraakkans: 60 procent

Door Martin Groenewold

<p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p>

Het Zesde Metaal (Kelder Nieuws Café, 20.45 uur)

Of er ook internationale gasten waren, wilde zanger en frontman Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal weten. Er ging welgeteld één vinger omhoog, maar ook de andere bezoekers zullen zijn West-Vlaams niet volledig begrepen hebben. Dat maakt de band op zich tot iets voor fijnproevers, maar er valt muzikaal veel te beleven bij de prachtige pop van dit gezelschap topmuzikanten dat een grotere en sfeervollere plek verdiend had.

Doorbraakkans: 45 procent

Door Rob de Kam

Iris (Machinefabriek, 21.00 uur)

Kijk de Facebookpagina van de Noorse zangeres Iris en je denkt, hee, een jonge Anouk. In ‘t echt ook. Uiterlijk. Haar repertoire is echter typisch Scandinavisch, loepzuiver, hoog gezongen liedjes, met een mystieke saus en bijzondere wendingen. Iris dook diep in zichzelf, weg van de wereld, zodra de slim spelende gitarist een intro inzette. Bijna was haar optreden gesneuveld want alle apparatuur was een tijdje foetsie. Ook zei ze dat een vriendje van toen ze 13 was zich had gemeld: hij woont 300 meter van de Machinefabriek (vond ze maar gek, die melding) en ook dat ze heel pijnlijk haar tepels had laten piercen (die melding vonden wij dan weer gek).  Het was mooi, verzorgd, verdiende meer publiek, maar zal dat zelden krijgen.

Doorbraakkans: 21 procent.

Door Eric Nederkoorn

Delilah Montagu (Forum, 21.45 uur)

‘Maybe you'd feel tempted by me’, zong Delilah Montagu in het slotstuk van haar optreden op Eurosonic. Nou viel het met die verleiding wel mee, maar de 21-jarige singer-songwriter uit Hampshire kan indrukwekkend mooi zingen. En ‘Tempation’, achter de digitale piano, is zeker een van haar betere liedjes. Waarom gaat ze dan toch niet écht doorbreken? Misschien omdat het allemaal nog te weinig doorleefd is, als dat een criterium mag zijn. En ook omdat ze al ruim tien minuten voor de geplande eindtijd van het podium stapte. Doe dat lekker als het over een paar jaar wél gelukt is.

Doorbraakkans: 40 procent

Door Martin Groenewold

<p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p> 

Westerman (Der Aa-kerk, 22.15 uur)

Hoe statisch wil je het hebben. Deze Londense slinger-songwriter verzamelde wat mannen in doods zwart om zich heen, hun strikt verboden te bewegen (die bassist!) en kwam met songs die als probaat slaapmiddel door Menzis zeker zouden worden vergoed of, vriendelijker gezegd, doen denken aan gedobber op een boot bij windstilte, een ondergaande zon en niks in zicht.  Zo nu en dan galmde Westermans stem hoog door de kerk, een mooie stem, zeker, ook in de falset-modus. Maar deze kabbelmuziek kun je beter thuis draaien bij vereiste avondrust dan ‘levend’ opzoeken. Sprak hij reeds gapend.

Doorbraakkans: 16 procent.

Door Eric Nederkoorn

Miramar (Grand Theater Up, 22.15 uur)

Weinig muzikanten zullen tijdens Eurosonic zo vaak aan het publiek voorgesteld zijn als Frankie Chavez en Peixe. De beide leden van het Portugese Miramar hielden niet op elkaar met naam en toenaam aan te prijzen en daar was overigens ook alle reden toe. Ze woven met hun fantastische spel dromerige, tekstloze songs, begeleid door nostalgische videobeelden van woestijnen, treinreizen en autoritten. Klein maar fijn: ze zullen er geen potten mee breken bij een groot publiek.

Doorbraakkans: 20 procent.

Door Rob de Kam

Kimberose (Stadsschouwburg, 22.50 uur)

Prachtige verschijning, deze Parisienne van Brits/Ghanese komaf. In haar glitterpak kostte het geen moeite te benadrukken om wie het hier ging. Jazz, soul, laten we zeggen Kovacs. Aan haar deed ze geregeld denken. Maar waarom moet zo’n zangeres nou zo nodig laten horen hoe hard het kan, met van die schelle uithalen? Beetje meer ingetogenheid graag. Dat bewees ze zelf met een wonderschone, wél ingehouden versie van I Say A Little Prayer van haar heldin Aretha Franklin, zoals ze zei. De song van Bacharach/David werd echter al vóór Aretha gezongen door Dionne Warwick. En mooier. Want meer ingetogen. Daar heb je ‘t weer. Hoe dan ook, kans op succes heeft Kimberose zeker.

Doorbraakkans: 65 procent

Door Eric Nederkoorn

Maruja Limón (Der Aa-kerk, 23.45 uur)

Een geweldig optreden. Zes Spaanse vrouwen, trompet, percussie, Spaanse gitaar, bas, zang en het klassieke handklappen tegen elkaar in: zie hier de flamenco, maar dan in een nieuwe jas gegoten. De groep kwam ook met andere ritmes maar wel telkens Spaans of Cubaans, en al even telkens van een grote muzikaliteit. Het kerkpubliek reageerde in toenemende mate enthousiast op dit opzwepende en toch subtiele optreden, en terecht. Toch maar eens meer van onderzoeken.

Doorbraakkans: 80 procent.

Door Eric Nederkoorn

Pascal Gamboni (Grand Theater Up 23.45 uur)

Dat nou net tijdens het nummer Super Fantastico de apparatuur het begaf ... Niet dat de even flegmatieke als ontwapenende Zwitserse zanger er erg onder leek te lijden. Na afloop waren de cd's met zijn fijne liedjes gratis, want hij had er veel te veel meegenomen, zo'n man is het. Hij zingt grotendeels in het Reto-Romaans, elk internationaal streektaalfestival heeft er een topper aan.

Doorbraakkans: 25 procent.

Door Rob de Kam

<p><img data-role="embed" src="/components/TextEditor/plugins/embed/placeholder.png" /></p>