Eurosonic Noorderslag in Groningen: Dance is uit volgens de Groningse José Woldring, steun en toeverlaat van de sterren

Tijdens Eurosonic Noorderslag houdt muziekjournalist Peter van der Heide een dagboek bij. Vandaag aflevering 5: Dance is uit.

Paardrijden is haar hobby, voor wereldberoemde dj’s als Martin Garrix en David Guetta de public relations verzorgen haar werk. De Groningse José Woldring groeide met haar bedrijf The Media Nanny de afgelopen tien jaren uit tot een steun- en toeverlaat voor de sterren.

 Ze spotte Martijn Garritsen (Martin Garrix) toen hij vlak voor zijn doorbraaktrack Animals amper honderd volgers had op Twitter. Nu heeft hij er 8,9 miljoen. Dan gaat er wel iets goed.

Slecht nieuws voor het Amsterdam Dance Event

Tijdens het kenniscafé dat door Studium Generale in het Forum Groningen was georganiseerd, zei Woldring donderdag iets wat misschien nog niet iedereen weet. De populariteit van dance neemt af, hiphop/urban heerst.

Slecht nieuws voor het Amsterdam Dance Event. Goed nieuws voor Eurosonic Noorderslag, omdat in Groningen hiphoppers al vroeg op het programma stonden en de dj’s het lieten afweten nadat ze tijdens Noorderslag de Popprijs op mochten halen: Tiësto (2003), Armin van Buuren (2008) en Martin Garrix (2017). Is Afrojack of de Drent Don Diablo vanavond de volgende?

Helft muzikanten heeft jaarsalaris van 9000 euro

Eurosonic Noorderslag heeft zich nooit op dance gericht. Het begon ooit met alternatieve rockbands die het geleidelijk moeilijk kregen maar onuitroeibaar blijken te zijn. Maar waar voor Nederlandse dj’s een internationale carrière en bergen geld in het verschiet liggen (Garrix verdient zomaar 17 miljoen euro in een jaar), ligt dat voor vaderlandse bands anders.

Als we de ook in het kenniscafé aangeschoven Rick Everts mogen geloven, moet de helft van de muzikanten rondkomen van 9000 euro per jaar. Everts deed er voor de Erasmus Universiteit onderzoek naar. En meldt dat acts die op Noorderslag speelden zo’n zestig optredens doen in de vijf jaar erna. Daar komt de gemiddelde Jan Splinter niet mee door de winter.

‘Als hij maar geen voetballer wordt’, zong Boudewijn de Groot. Nou, ik durf te wedden dat er meer ouders zijn die wensen dat hun kind niet de ambitie heeft muzikant te worden. Hoewel dat nog altijd beter is dan ‘een leven met een bord voor de kop van de zakenman, want daar wordt hij alleen maar slechter van’.

Voor het Friese trio The Homesick moet het grote avontuur nog beginnen. Twee van de jongemannen studeerden recentelijk af aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Directeur Robert Bangma zegt het met trots. De band tekende onlangs een contract met het Amerikaanse Sub Pop, het platenlabel dat ons eerder Nirvana schonk. Als het een beetje meezit, weet straks de hele wereld waar Dokkum ligt en zingt iedereen luidkeels mee: The best part of being young is falling in love with Jesus.

De muzieksector is behoorlijk corrupt

 Welke talenten van deze editie Eurosonic Noorderslag het gaan maken, blijft onvoorspelbaar. Het is ook een rekbaar begrip. Bangma weet te melden dat het in ieder geval een kwestie is van de goede snaar raken.

Maar hij haalt ook een uitspraak aan van een lokale programmeur: de muziekindustrie is na de wapenindustrie en de financiële sector het meest corrupt. Wat dat betreft hebben al die hobbyrockende muzikanten die in een bandje spelen om gezellig bier te kunnen drinken met hun vrienden en er daarnaast een andere carrière op na houden, toch gewoon gelijk.