De terugkerende vraag rond Noorderslag: wie wint de Popprijs. Duncan Laurence, De Staat of ....

Het is een populair gezelschapsspel in de aanloop naar Noorderslag. Wie wint nu weer de Popprijs?

Festival Eurosonic, de afgelopen dagen beeldbepalend in de Groninger binnenstad, draait dus om de Europese pop. Zusterfestival Noorderslag, vanavond lekker compact in de Groninger Oosterpoort, is dan weer helemaal gewijd aan pop van Nederlandse bodem.

 Met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar van de Popprijs 2019, met als het even kan een optreden van de laureaat. Wie met die prijs naar huis gaat blijft doorgaans een goed bewaard geheim, vooral ook omdat de criteria van de jury zo lekker vaag zijn.

Beeldje en 10.000 euro

De prijs (10.000 euro en een beeldje) gaat immers naar ,,de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek”. Dat valt in te vullen zoals je wilt.

Verkoopcijfers, streamingcijfers, exportcijfers, maar ook: artistieke inhoud, originaliteit. De ene keer kun je ’m opvatten als oeuvreprijs, een jaar later draait het meer om de kliks en de pegels. Juist de rekbaarheid van dat criterium kan zorgen voor een verrassende winnaar.

Dat hiphopcollectief New Wave en rapper Ronnie Flex de Popprijs kregen had beslist te maken met hun populariteit (bij een jong publiek, niet noodzakelijk de Noorderslagganger). Maar je kunt niet ontkennen dat er beslist een element van originaliteit bij zulke artiesten zit, al was het maar in hun gebruik van de moerstaal.

Snelle of Duncan Laurence?

Of dat reden is om rapper Snelle , vorig jaar de meest in het oog springende vertegenwoordiger van die beroepsgroep, die prijs te gunnen valt nog te bezien, hoe pijlsnel zijn populariteit vorig jaar ook omhoog is geschoten.

 Gaat die prijs dan naar Duncan Laurence ? Zijn overwinning op het Eurovisie Songfestival heeft beslist heel wat teweeggebracht, heel de natie is de komende maanden Songfestivalgek, maar voor een Popprijs lijkt het me een smalle basis.

<b>Of toch eindelijk Golden Earring?</b>

Krezip dan? Die band maakte vorig jaar de blits met een reünie en de release van een nieuw album, tijdens hun optreden in de Amsterdamse Ziggodome. Als je de Popprijs opvat als een oeuvreprijs zouden we het nog over Golden Earring kunnen hebben, ook al bijna zestig jaar actief, maar hun naam wordt al zo veel jaren genoemd dat het wel wat potsierlijk wordt.

Als outsider hebben we nog Meindert Talma , die heel toevallig vandaag in Groningen zijn Domela Passie uitvoert met koor en strijkers en al. Of toch Altin Gün , de hippe exotica-band die het goed doet op buitenlandse festivals.

Pakt De Staat misschien de Popprijs

DJ's Afrojack en Don Diablo zitten in het buitenland

Tsja, wie treedt in de voetsporen van illustere voorgangers als Kensington, Common Linnets en De Staat? Maar wacht: De Staat heeft ’m nog nooit gehad, al had dat misschien al lang gemoeten. Met een geslaagde infiltratie in het subsidiecircuit, een sterke nieuwe plaat en een succesvol headlineroptreden op Lowlands lijkt het een inkopper.

Maar terwijl ik dit tik blijkt dat het tijdsschema is omgegooid: nu is er maar tien minuten voor ingeruimd, zonder optreden. Dat kan wijzen op een danceproducer annex exportproduct als Afrojack of Drent Don Diablo , want succesvolle dj’s zijn op zaterdag steevast volgeboekt. Maar ik zou mijn geld met deze kennis toch zetten op Duncan Laurence , eerder deze week succesvol op Eurosonic en vanavond bezet met De Vrienden Van Amstel Live in Rotterdam.