FC Groningen gaat tegen FC Twente op zelfde voet verder als voor de winterstop; weinig problemen, weinig kansen, 0-0

FC Twente en FC Groningen deden in hun eerste wedstrijd van 2020 niet aan klantenbinding. De kansen waren schaars in de Grolsch Veste, al misten de noorderlingen nog wel een strafschop. Beide ploegen verzoenden zich uiteindelijk met 0-0.

Trainer Danny Buijs kende vooraf al de nodige personele problemen met onder meer de verdedigers Samir Memisevic en Ko Itakura, die niet fit genoeg waren om aan de klus in Enschede te beginnen.

Linkerflank

In de aanloop naar de aftrap in de Grolsch Veste raakt de 37-jarige oefenmeester, die met FC Groningen in onderhandeling is over een nieuw tweejarig contract, ook nog zijn oogappel Mo El Hankouri kwijt. Het leverde Ramon Pascal Lundqvist een basisplaats op op de linkerflank.

De 22-jarige Zweed heeft de naam voor creativiteit en diepgang te kunnen zorgen, maar daar wist hij ook op Twentse bodem weer goed verborgen te houden op een goede actie tien minuten voor tijd na.

Eigenlijk ging heel FC Groningen in de eerste wedstrijd van 2020 op dezelfde voet verder als voor de winterstop. Organisatorisch zat het allemaal weer alleszins redelijk in elkaar en kwamen de noorderlingen weinig in de problemen, maar aanvallend werd er opnieuw bitter weinig gecreëerd.

Amusementswaarde

Zo ontstond een wedstrijd die qua amusementswaarde een onvoldoende scoorde, want ook de Tukkers wisten het met 26.500 toeschouwers gevulde stadion nauwelijks te vermaken. FC Twente kampte met hetzelfde euvel als de Groningers, de ploegen waren niet in staat een goede eindpass te versturen waardoor het eens tot een uitgespeelde kans kwam voor een van beide doelen. Het was vooral een kwalitatief probleem.

Het was FC Groningen dat uiteindelijk toch een 24 karaats kans kreeg om de score te openen. De tweede helft was bijna een kwartier oud toen Ajdin Hrustic zich eens aan het matige niveau onttrok en na een goede actie een prima dieptepass afleverde op Kaj Sierhuis.

Die liet zich bij het binnenkomen van het Twentse strafschopgebied vloeren door de Enschedese winteraanwinst Giovanni Troupée, waarna scheidsrechter Dennis Higler naar de stip wees. Bij afwezigheid van Memisevic meldde Hrustic zich voor het nemen van de strafschop, maar dat was achteraf bezien geen goed idee.

Bijzonder jammer

,,Je zag het al aan zijn aanloop, de onzekerheid straalde er vanaf’’, stelde analist Jan Mennega nadat de Australiër veel te zwak inschoot en het buitenkansje niet in klinkende munt wist om te zetten. Het was bijzonder jammer voor de Groningers, die in de tweede helft verder opnieuw nauwelijks iets wisten te creëren.

FC Twente was na rust de bovenliggende partij, wist FC Groningen in de slotfase nog even flink onder druk te zetten, maar wist evenmin tot grote kansen te komen. Zo kreeg de wedstrijd de uitslag die goed bij het duel paste: 0-0.