Floor Jansen wint Popprijs tijdens Noorderslag in Groningen

Zangeres Floor Jansen van de Finse metalband Nightwish heeft de Popprijs 2019 gewonnen. Dat is zaterdagavond bekendgemaakt tijdens Noorderslag in Groningen.

Jansen ontving de prijs al eerder, in Zweden, waar ze woont. Ze noemde het een buitengewone erkenning. ,,Ik voel me verschrikkelijk vereerd.''

De Popprijs gaat sinds 1986 naar de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De winnaar ontvangt 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay.

Jury geeft doorslag

Om de prestigieuze prijs in de wacht slepen spelen zaken als artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière een rol. Een jury geeft altijd de doorslag. Voorafgaand aan de uitreiking werden Danny Vera, Di-Rect, Kraantje Pappie, Floor Jansen, Merol en De Staat als kanshebbers genoemd.

Floor Jansen is de opvolger van Ronnie Flex, die de Popprijs vorig jaar won. De jury is onder de indruk van de Jansen, die al twintig jaar in de muziek zit. In 2019 gooide ze tijdens het programma Beste Zangers hoge ogen tijdens een duet met Henk Poort.