Stadjer Eisse Medema (84) speelt al 70 jaar klarinet

GRONINGEN Eisse Medema (84) was als jongen van 13 jaar te iel voor een uniform. Hij speelt inmiddels 70 jaar klarinet bij Harmonie Patrimonium, in zijn zesde uniform.

Stadjer Medema hoorde zijn vader thuis in de huiskamer klarinet spelen, hij dacht ‘dat wil ik ook’. ,,Mijn vader speelde toen al bij Harmonie Patrimonium. Als hij aan het werk was, pakte ik zijn klarinet. Toen ik het Wilhelmus kon spelen probeerde mijn vader mij bij de harmonie te krijgen.” Helaas mislukte dat.

Medema was, naar eigen zeggen, een iel kereltje en het uniform paste hem niet. Na een jaartje groei werd hij op zijn veertiende jaar gelukkig wel toegelaten tot de harmonie. Het uniform paste, en Medema speelt inmiddels in zijn zesde exemplaar.

,,Ik speelde al wel een jaar fluit bij Tamboer- en Pijpercorps CJO. Ik deed iets met een instrument. Prachtig, maar dat was niet wat ik wilde.” Medema wilde per se op klarinet. Niet veel later kreeg hij die. ,,Met een klarinet kun je mooie melodielijnen spelen. Het zachte warme geluid dat je zomaar laat omslaan tot hoog en schril.” Medema sloot de klarinet in zijn hart. Net zoals zijn vader dat deed, en -waarschijnlijk niet geheel toevallig - zijn dochter Nanda die bij Harmonie Patrimonium ook klarinet speelt. ,,Nou ja, ik heb ooit weleens trombone en baritonsaxofoon gespeeld. Maar nee, dat was niet mijn ding.”

Lipspanning

Om een mooie en goede toon te krijgen moet je veel tijd in je instrument steken, meent Medema. Voor vingervlugheid en een goede lipspanning (embouchure voor de kenners) oefent Medema al 70 jaar vier tot vijf uur per week, naast de wekelijkse repetitie met de harmonie. Het repertoire zag hij veranderen van koralen en marsen in het begin, naar partituren van film- en musicalmuziek op dit moment.

Medema houdt het bij Harmonie Patrimonium niet alleen bij de klarinet. Hij was penningmeester (,,dat was geen succes, ik kreeg de cijfers niet kloppend bij het boekhouden”), bestuurslid en negen jaar voorzitter. Hij schreef het naslagwerk ’80 jaar in Vogelvlucht’ voor het 80-jarig bestaan van Harmonie Patrimonium.

Medema is een pietje-precies. Hij bereidt zijn muziekpartijen serieus voor en verwacht hetzelfde van zijn medemuzikanten. ,,Het is direct hoorbaar wanneer iemand zijn of haar partij niet goed beheerst. Elkaar hierop aanspreken gebeurt niet, zegt Medema lachend. ,,Dan krijg je gelazer. Nee, de sfeer is goed en een geintje moet altijd kunnen. Alleen de dirigent spreekt muzikanten aan op hun inzet.”

Zeven verschillende dirigenten zag Medema voor de lessenaar staan. Twintig jaar geleden wilde de dirigent een basklarinet bij de harmonie en polste Medema hiervoor. ,,Een basklarinet is een heerlijk instrument waar flink wat lucht door moet. Prima zei ik.” Zijn leeftijd zit de 7,5 kilogram wegende basklarinet niet in de weg: Medema kan er zittend op spelen en het instrument heeft een stander als steun.

Vrouwen in de harmonie

,,Met honderden verschillende muzikanten heb ik in de harmonie gespeeld. Ik heb ze zien komen en weer zien gaan. Daar zaten hele goede bij. Ik vond het prachtig toen ook vrouwen werden toegelaten. De sfeer, die altijd al goed was, werd zo toch anders en gezelliger. De eerste vrouw speelde hobo. Dat was in de jaren zeventig van de vorige eeuw, er spelen nu meer vrouwen mee dan mannen. Zonder vrouwen had Harmonie Patrimonium niet meer bestaan!”

,,Ik blijf doorgaan zolang ik kan. Aan stoppen denk ik niet. Vreselijk. Ik zie het spreekwoordelijke zwarte gat al voor me wanneer ik niet meer speel. In 2021 bestaat Harmonie Patrimonium 100 jaar. Als spelend lid hoop ik het jubileum mee te maken. Dat zou mooi zijn. Nee, ik ga er vanuit dat ik op het podium zit. Samen met mijn basklarinet.”