FC Groningen verdedigend wel weer sterk

GRONINGEN Ook zonder de niet topfitte Samir Memisevic en Ko Itakura, en met maar één echte controleur op het middenveld gaf FC Groningen bijzonder weinig kansen weg tegen FC Twente. Maar zelf serieuze kansen creëren lukte de ploeg evenmin.

Bij FC Groningen is iedereen zich ervan bewust dat de amusementswaarde van de wedstrijden veel te wensen overlaat. Alleen VVV Venlo scoort nog minder dan groen-wit.

In meerdere wedstrijden is het elftal van Danny Buijs zelfs tot geen enkele serieuze doelpoging gekomen. Ook tegen Twente (0-0) kreeg FC Groningen buiten de geschonken én verkwanselde strafschop geen enkele grote kans. Met de resultaten is dankzij de sterke verdedigende organisatie weinig mis. Eén goal volstaat vaak al voor ten minste één punt. Slechts in vijf van de negentien wedstrijden werd meer dan één tegentreffer geïncasseerd. Tweemaal gebeurde dat ook nog eens in ondertal (Twente thuis: 1-3, Ajax uit: 2-0).

Echte middenmoter

FC Groningen is in alle opzichten een middenmoter. Qua stadiongrootte, begroting en toeschouwersaantallen. Een club die bij de middelste zes hoort te eindigen en daar normaal gesproken ook gaat eindigen. Als het een beetje meezit kan FC Groningen dit seizoen nog achtste worden, als het tegenzit wordt de ploeg dertiende of veertiende. Supporters kunnen met jaloezie wijzen naar Willem II dat met een lagere begroting wel in de subtop speelt, maar zo is er elk jaar wel een ploeg die ver boven de verwachtingen presteert. Het is FC Groningen zelf in de clubgeschiedenis ook meermalen gelukt, met de derde plaats in het seizoen 1990-1991 als grote uitschieter.

Contractverlenging

Dat de directie en Danny Buijs met elkaar in gesprek zijn over contractverlenging duidt erop dat de trainer het gebrek aan spektakel niet wordt aangerekend. Gudde en Fledderus zijn vermoedelijk tot de conclusie gekomen dat de huidige selectie in aanvallend opzicht (nog) tekortschiet. Van enkele jonge spelers, denk aan de huurlingen Sierhuis en Asoro, hoopt de club dat ze nog vorderingen laten zien. Blijft ontwikkeling onverhoopt uit, zal FC Groningen waarschijnlijk voor anderen kiezen.

In Enschede startte Buijs zeker niet met een defensieve ploeg. Door andermaal Van Kaam op te stellen, koos de trainer bewust voor meer avontuur. Met Van Hintum en Van Kaam had FC Groningen twee spelers achter de bal die het spel goed in voorwaartse richting kunnen verplaatsen.

De vraag is of Buijs niet voor een ander aanvalskwartet had moeten kiezen. Voor de niet fitte Gabriel Gudmundsson en Mo El Hankouri verkoos hij Ramon Pascal Lundqvist boven de meer dynamische Sam Schreck. De Zweed trok vanaf links geregeld naar binnen om ruimte te maken voor linksback Django Warmerdam. Op rechts gebeurde in mindere mate hetzelfde met Ajdin Hrustic voor rechtsback Deyo Zeefuik. Maar Lundqvist en Hrustic willen de bal het liefst in de voet en gaan zelden diep. Kaj Sierhuis is gebaat bij meer aanvoer van de flanken maar die kwam er nu niet. Collega-spits Joel Asoro had daar ook voor kunnen zorgen, maar kwam niet in het stuk voor. De Zweed was niet aanspeelbaar en had maar tien balcontacten in ruim negentig minuten speeltijd. Zijn wissel kwam wel erg laat.