Maartenscollege in Haren zamelt geld in voor fietsen voor scholieren in Zimbabwe

Het Maartenscollege in Haren grijpt zijn open dag aan voor een inzamelingsactie. Onder de noemer ‘Bikes voor Zimbabwe’ wordt geld ingezameld voor fietsen voor kinderen in het dorpje Chengeta. Zodat zij gemakkelijker, sneller en veiliger naar school kunnen.

Het is een vast onderdeel van het internationale onderwijs op het Maartenscollege: een kleine groep leerlingen krijgt de kans een ontwikkelingsland te bezoeken. Dit jaar gaat de school, net als vorig jaar, naar Zimbabwe.

Zestien leerlingen en begeleiders van het ‘Maartens’ bezoeker er onder meer het dorpje Chengeta, iets ten zuiden van de hoofdstad Harare. De kleine school in dit dorp wordt door kinderen uit de wijde omgeving bezocht.

Sneller, gemakkelijker en veiliger naar school

,,Sommige leerlingen moeten hiervoor drie à vier uur lopen”, zegt Karel Karsten. Hij is initiatiefnemer van de actie Bikes voor Zimbabwe. ,,Dat kost veel tijd, die ze ook nuttiger kunnen besteden. Bovendien lopen de leerlingen deels door het donker, wat gevaarlijk is, vooral voor de meisjes.”

,,Met een fiets kunnen de leerlingen veel sneller, gemakkelijker en veiliger naar school. De school gaat ook leerlingen opleiden tot fietsenmaker, zodat de fietsen ter plekke gerepareerd kunnen worden.”

(Tekst leest door onder de foto)

QR-code op achterkant shirt

Alle leerlingen van het Maartenscollege komen in actie om geld in te zamelen voor Bikes voor Zimbabwe. Het verschepen van één container fietsen kost ongeveer 8000 dollar (circa 7200 euro).

Alle leerlingen die meehelpen bij de open dag dragen een shirt met een QR-code op de achterkrant. Wie de code scant, kan via Tikkie eenmalig een bedrag overmaken.

Bezoekers van de open dag kunnen zo eenvoudig aan de actie doneren via hun mobiele telefoon.

De open dag van het Maartenscollege woensdag 29 januari van 14.00 tot 20.00 uur.