Andres Blühm (Groninger Museum) en Mark Vetter (Voys) staan hun plek een dagje af aan 'bazen van morgen'

Directeur Andres Blühm van het Groninger Museum en Voys en Devhouse Spingle-oprichter Mark Vetter stellen hun functie donderdag beschikbaar aan kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand. Zij doen dat in het kader van ‘Baas van Morgen’, een project van non-profitorganisatie JINC.

Museumdirecteur Andreas Blühm staat zijn stoel donderdag af aan Julia (11) en Sybil (11). Mark Vletter, oprichter van telefoniebedrijf Voys en softwarebedrijf Devhouse Spindle, laat Sophie (15) en Nadine (15) een dag meedenken over de toekomst van zijn in Groningen gevestigde bedrijven.

Nadat ze met de bedrijfsauto zijn opgehaald, zien ze van binnenuit hoe deze bedrijven in elkaar steken. Dit moet deze ‘Bazen van Morgen’ een flinke stoot zelfvertrouwen, een groter netwerk en meer kennis van de arbeidsmarkt geven.

Succesvolle loopbaan niet voor iedereen weggelegd

JINC wil er met Baas van Morgen de aandacht op vestigen dat een succesvolle loopbaan niet voor iedereen is weggelegd. Immers, stelt JINC, wie geboren wordt in een omgeving met sociaal economische achterstand, heeft minder kans om het ver te schoppen dan leeftijdsgenootjes uit rijkere wijken. Hoe slim of talentvol hij of zij verder ook is.

Voor het eerst in Groningen

In heel Nederland doen 317 bazen mee aan Baas van Morgen. Voor het eerst komt een aantal daarvan uit Groningen. ,,Ik ben heel blij dat we in Groningen dit jaar voor het eerst een aantal leerlingen deze kans kunnen bieden”, zegt vestigingsmanager Sarah Euwema van JINC Groningen.

,,Voor zowel de leerlingen als de bedrijven is het echt een fantastische dag met nieuwe inzichten. Want hoe vaak hoor je nou de visie van een kind op jouw bedrijf?”