FC Groningen breidt opleiding met elftal uit

GRONINGEN FC Groningen krijgt er vanaf volgend seizoen een jeugdelftal bij. Daarnaast veranderen drie van de vijf huidige leeftijdsgroepen waarin nu wordt opgeleid.

Nieuw is een elftal voor spelers onder de 14 jaar. Verder maken de teams voor spelers onder 15, 17 en onder 19 jaar plaats voor teams onder 16, 18 en 21 jaar. Elke profclub is straks verplicht om ten minste drie teams voor spelers voor onder 16 jaar en ouder te hebben. De clubs mogen verder zelf bepalen met hoeveel en welke leeftijdsgroepen ze spelen.

De opleiding van de Trots van het Noorden behoudt het karakter van een drietrapsraket: eerst een vooropleidingstraject in vier regionale voetbalscholen in de leeftijdsgroepen onder 8 tot en met onder 11 jaar; daarna binnen de club een regionale opleiding voor spelers tot en met onder 14 jaar en tot slot een (inter)nationale opleiding voor spelers tot en met 21 jaar.

Een team voor spelers onder 12 jaar blijft het jongste opleidingsteam. In deze leeftijdsgroep neemt FC Groningen deel aan de zogenoemde TwinGames. Twee ploegjes van acht die het op halve veldjes opnemen tegen twee ploegjes van een andere profclub. In de onder 13 en het nieuwe onder 14-team wordt elf tegen elf gevoetbald. Alle spelers komen dan nog uit het Noorden. Na drie jaar voetballen in jaargroepen volgt dan een eerste grotere schifting. De beste spelers gaan door naar de onder 16, waarin spelers uit twee leeftijdsgroepen samenkomen: uit onder 15 en 16.

Vanaf de onder 16 neemt FC Groningen ook talentvolle spelers van buiten de eigen regio op in de opleiding. En zodra spelers 16 jaar zijn mogen dat ook buitenlanders zijn. Aangezien het aantal teams toeneemt maar het jeugdbudget gelijkblijft, zal FC Groningen nog kieskeuriger worden in het aantrekken van spelers van buiten de eigen regio.

Talenten uit andere landsdelen moeten minimaal duidelijke versterkingen zijn en jonge buitenlanders moeten minstens ‘Euroborgpotentie’ hebben.