Beeldvorming | column Buitenspel

GRONINGEN Tot aan de wedstrijd tegen Ajax ging het verhaal dat de thuisduels van FC Groningen niet om aan te zien waren geweest, op die tegen Willem II en een door arbitrale dwalingen abrupt afgebroken veelbelovend begin tegen FC Twente na.

We zeggen het elkaar steeds na, maar klopt dat wel? Ja en veel nee.

De thuiswedstrijden tegen Heracles (1-2), RKC (3-0) en Sparta (2-0) werden ongeacht uitslag inderdaad saai en vrij slecht. Maar de andere wedstrijden? Dat viel erg mee. Van PEC werd met 2-0 gewonnen in een door FC Groningen gedomineerde wedstrijd die veel kansen en doelpogingen opleverde. Applaus na afloop.

Met de rug tegen de muur

Het duel met FC Emmen zelfde verhaal. FC Groningen zette Feyenoord een helft lang met de rug tegen de muur. Veel kansen leverde dat niet op, maar sinds Advocaat de Rotterdammers traint zijn zij de best presterende eredivisieclub. Het 1-1 gelijkspel was dan ook een goed resultaat. Van FC Utrecht werd voor competitie en beker tweemaal met 1-0 verloren in wedstrijden zonder al te veel spektakel want de subtopper hield telkens veel spelers achter de bal. Geen spektakelstukken, maar kwalitatief zeker geen slechte wedstrijden.

De thuisduels met Ajax en Willem II waren het meest memorabel, maar de andere negen waren zeker niet allemaal ‘zaadpotten’. Toch is dat de beeldvorming. Die pakt soms ook positief uit. Neem het hier weggespeelde Willem II. Dat wint de veelbekeken (uit)duels met Ajax en AZ. Waarom spelen zij wel leuk voetbal? Zeggen we dan. Maar dat doet de club vooral buiten Tilburg. Willem II en de FC speelde elk thuis tien competitieduels. Doelsaldo Willem II: 12-7 en FC Groningen: 16-8...