FC Groningen ontvangt ‘ander’ Vitesse

GRONINGEN FC Groningen speelt zaterdagavond in het Hitachi Capital Mobility Stadion tegen Vitesse.

De Arnhemse club is sinds het opstappen van trainer Leonid Slutsky al in acht officiële wedstrijden ongeslagen. De aftrap is zaterdag al om 18.30 uur.

Onder de goedlachse, maar tijdens wedstrijden nerveus ijsberende Slutsky speelde Vitesse voornamelijk reactievoetbal. De Rus gunde de tegenstander de bal om dan zijn ploeg via counters te laten toeslaan. Die speelwijze leverde aan het begin van het seizoen veel punten op en zorgde ervoor voor dat Vitesse een tijdje samen met Ajax de ranglijst aanvoerde. Tot een beter gevuld stadion Gelredome leidde de overdadige punten- oogst niet.

Na vijf nederlagen op een rij gooide Slutsky de handdoek. Beloftencoach Joseph Oosting nam tijdelijk de honneurs waar en inmiddels heeft oud-speler Edward Sturing de verantwoordelijkheid over het eerste elftal overgenomen. Dat deed Sturing al een paar keer eerder. Onder hem speelt Vitesse weer aanvallend voetbal, al kwam dat er zaterdag tegen ADO niet uit. Het was puur aan doelman Remco Pasveer te danken dat Vitesse een punt overhield aan het duel met de degradatiekandidaat. Sturing kon in Den Haag geen beroep doen op de zieke Tim Matavz.

De inmiddels 31-jarige oud-spits van FC Groningen is er zaterdag vermoedelijk weer bij. Dat geldt niet voor Bryan Linssen, de andere aanvaller met een verleden in Groningen. De huidige topscorer van Vitesse - hij scoorde twaalf keer, Matavz negen keer - liep in Den Haag tegen zijn vijfde gele kaart aan en is geschorst. Voor Linssen staan drie mogelijke vervangers klaar: de in de winterstop aangetrokken jonge Noor Filip Møller Delaveris, Jay-Roy Grot, die maandag twee keer scoorde voor Vitesse 2, en de Malinees Nouha Dicko.

Navarone Foor, die ook wel eens vanaf links speelde, vertrok begin deze week naar Al-Ittihad Klaba, een club uit de Verenigde Emiraten. Daardoor komt er op het middenveld een plaats vrij voor de ook al in de winterstop aangetrokken Sondre Tronstad. De Noor mocht zaterdagavond al invallen voor Foor. Hij is een controlerende middenvelder die Riechedly Bazoer en de Slowaak Matus Bero aanvallender kan laten spelen. De derde ‘winterse’ nieuweling in de selectie van Vitesse is Joshua Brenet. De snelle vleugelverdediger kwam in de Bundesliga bij Hoffenheim niet meer aan spelen toe.

Redan en Can

Ook (nog) niet aan spelen toe in de Bundesliga kwamen Görkem Can en Daishawn Redan, de jongste aanwinsten van FC Groningen. Can wordt langzaam gebracht. De 19-jarige, linksbenige centrumverdediger heeft weinig wedstrijdritme. Hij maakte afgelopen halfjaar deel uit van het beloftenteam van Schalke ‘04, dat uitkomt in de Regionalliga West. Can speelde slechts in twee wedstrijden mee. De maandag eveneens 19 jaar geworden Daishawn Redan heeft meer wedstrijdminuten in de benen. Hij speelde acht wedstrijden voor het tweede elftal van Hertha BSC in de Regionalliga NoordOost. Daarin scoorde hij vier keer. De verwachting is dat Redan zaterdag al bij de wedstrijdselectie zit. Hij trainde bij Hertha BSC bij het eerste elftal mee maar de kleine spits is voor de fysiek loodzware Bundesliga misschien nog wat te licht. Redan heeft hetzelfde postuur en speelt in ongeveer dezelfde stijl als Romano Postema die vrijdag achttien wordt.

Piepjonge aanval

Na het vertrek van Kaj Sierhuis naar Stade de Reims en eerder Charlison Benschop naar het Cypriotische Apollon resteert bij FC Groningen een piepjonge aanval. Beide centrumspitsen Postema (18) en Redan (19) mogen nog in FC Groningen onder 19 spelen. Derde aanvaller Joel Asoro is ook nog maar 20 jaar en de geblesseerde vleugelaanvallers Gabriël Gudmundsson en Mo El Hankouri zijn 20 en 22. De alternatieven zijn nóg jonger. Trainer Danny Buijs verwacht dat El Hankouri volgende week weer minuten kan maken bij het tweede elftal, maar de terugkeer van Gabriel Gudmundsson laat langer op zich wachten.

„Gabriel heeft veel pech gehad met blessures. We nemen geen risico met hem. We moeten hem eerder afremmen dan aansporen.” Buijs vermoedt dat de kwetsuren verband houden met het feit dat Gudmundsson geen zomerstop heeft gehad. De Zweedse competitie loopt van april tot en met november. En Gudmundsson heeft zich meteen willen bewijzen.