‘Talenten op 1’ bij FC Groningen werpt steeds meer vruchten af

GRONINGEN Een paar jaar geleden presenteerde FC Groningen het beleidsplan ‘Talenten op 1’.

Hoofddoelstelling daarvan is dat de opleiding meer kwalitatief hoogwaardige spelers voor het eerste elftal moet gaan opleveren. Het talentenplan werpt steeds meer zijn vruchten af.

Twee jaar geleden braken met Ludovit Reis en Tom van de Looi de eerste talenten door. Reis werd afgelopen zomer voor een bedrag van ruim 3 miljoen euro verkocht aan Barcelona, terwijl Van de Looi aan NEC is verhuurd. Beiden zijn van waarde geweest voor het eerste elftal. Wat aan beide spelers opviel, was dat ze meteen zonder krampverschijnselen een volledige wedstrijd konden spelen.

Voor de winterstop maakte de 19-jarige Daniël van Kaam in de thuiswedstrijd tegen Emmen zijn basisdebuut. Hij is sindsdien blijven staan en heeft alle wedstrijden kunnen uitspelen. Ook de bijna 18-jarige Romano Postema maakte zaterdag bij zijn basisdebuut de negentig minuten ogenschijnlijk probleemloos vol. De alerte spits kwam weinig in balbezit maar wat hij deed zag er goed uit.

In het laatste half uur liet invaller Kian Slor (17) zien dat ook hij fysiek in orde is. De doelgerichte linkerspits kreeg bij afwezigheid van Gabriël Gudmundsson en Mo El Hankouri de kans en greep die met beide handen aan. Behalve Van Kaam, Postema en Slor maken meer talenten kans op een snel debuut. Na het vertrek van Amir Absalem is linksback Thomas Poll (18) een plekje opgeschoven in de hiërachie. En ook de snelle aanvallers Joël van Kaam en Tomas Suslov (beiden 17) komen dichterbij.

Vanaf volgend seizoen voegt FC Groningen een onder 14-elftal aan de opleiding toe, zodat talenten in de groei zich beter kunnen ontwikkelen. Het jeugdbudget blijft echter hetzelfde. Om een en ander te kunnen bekostigen vraagt FC Groningen de ouders om een bijdrage van enkele honderden euro’s.