Contributie | column Buitenspel

GRONINGEN Contributie, is dat wel zinvol? Dat vroeg ik me af toen bekend werd dat FC Groningen volgend seizoen 250 euro in rekening brengt bij de ouders van jeugdspelers.

En voor ouders van wie de kroost van de vervoersregeling gebruik maken, komt daar nog eens 200 euro bovenop. De maatregel gaat ongetwijfeld veel kritiek losmaken en levert de club maar weinig op, vermoedde ik. Naar schatting hooguit 25.000 euro. Een schijntje op de jeugdbegroting van dik 1,5 miljoen en nog niet de helft van wat het straks kost om een extra elftal in opleiding te nemen. Want dat gebeurt, er komt na de zomer een ‘onder 14-team’ bij.

Buitenwacht

En de kritiek barstte los vorige week, nadat de ouders van de maatregel in kennis waren gesteld. De kritiek kwam nog niet eens zozeer van de ouders zelf - al namen ze boodschapper Peter Jeltema niet op de schouders - maar vooral van de buitenwacht. Die vond het raar dat spelers die voor de opleiding worden uitgenodigd daarvoor moeten gaan betalen. Anderen vreesden dat talenten straks voor andere profclubs kiezen.

Dat laatste valt denk ik mee. Elders is er niet altijd een goede vervoersregeling. En voor ouders is alleen al het nareizen van hun kinderen bij andere profclubs veel duurder. Het zou ook zomaar eens kunnen dat FC Groningen trendsetter gaat worden. Want het is niet onredelijk dat profclubs ouders vragen om een financiële bijdrage te leveren. En al helemaal niet voor een club als FC Groningen die zeer fors heeft geïnvesteerd in betere trainingsfaciliteiten en het inhuren van extra personeel voor de opleiding.

Maar toch, als het zo weinig geld oplevert?