Clubhuis, playground, avonturenpark of resort? Gemeente Groningen maakt plannen voor sportcentrum Kardinge

Sportcentrum Kardinge is na bijna dertig jaar aan onderhoud en een opfrisbeurt toe. De komende weken bestudeert de Groningse gemeenteraad vier verschillende scenario’s voor de verbouwing.

Het sportcentrum in het noordoosten van de stad is gebouwd in 1993. Voor z’n dertigste verjaardag krijgt Kardinge een facelift, vertelt wethouder Inge Jongman (ChristenUnie). „Er is sowieso onderhoud nodig en we willen het gebouw graag verduurzamen. Maar de beleving van sport is nu ook heel anders dan dertig jaar geleden.”

Dat heeft invloed op sportaccommodaties. „Sportcentra die nu ontwikkeld worden, spelen met beleving, licht en kleur”, zegt Jongman. Nu Kardinge toch op de schop gaat, wil het stadsbestuur dat aangrijpen om het centrum moderner te maken.

Vier scenario’s voor verbouwing Kardinge

Eind februari krijgt de gemeenteraad, ter plekke in Kardinge, de vier scenario’s gepresenteerd voor de verbouwing. De eerste mogelijkheid is ‘Clubhuis’ gedoopt en is te beschouwen als de meest basale. „Daarin zijn het zwembad, de ijshal en de schaatsbaan basisvoorzieningen voor de gemeente, niets meer en niets minder.”

Zelf geven Jongman en de rest van het college de voorkeur aan een combinatie van scenario’s 2 en 3, respectievelijk ‘Playground’ en ‘Avonturenpark’. Daarin stimuleert de gemeente sport en bewegen in Kardinge, maar is het sportcentrum ook een bestemming voor een dagje uit. Dan is er nog de optie ‘Resort’, een vrijetijdscentrum dat naast sport ook voorziet in entertainment en ontspanning.

‘Sportcentrum moet open en laagdrempelig blijven’

„Wij vinden het vooral belangrijk dat Kardinge voor alle doelgroepen een open, laagdrempelige omgeving is”, zegt Jongman. „Wat ons betreft voldoen scenario’s 2 en 3 daar het beste aan.” In maart neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van Kardinge.

De praktische gevolgen van de operatie - wat gaat het kosten, moet het sportcentrum dicht en zo ja, wanneer en hoe lang? - zijn nog niet precies duidelijk. „Dat hangt er ook van af welk scenario er uiteindelijk wordt gekozen”, verklaart Jongman.