Mariska Sloot: ‘Haren bestaat niet meer’

HAREN Mariska Sloot, het opvallende raadslid uit Haren dat met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Groningen is gekozen, stopt. Interview met een politica die teleurgesteld afhaakt na de gemeentelijke herindeling waarbij Haren een buitenwijk van de stad werd.

Wat hoor ik nu? Je stopt? Wat is er aan de hand?

,,Het is op. Alles wat we hebben voorspeld voor de herindeling is uitgekomen. Voor de herindeling zei de burgemeester van Groningen dat Haren een warm bad zou krijgen, dat we in Haren niks zouden merken van de herindeling. Maar we krijgen gewoon hondenbelasting, de ozb gaat omhoog."

Je voelt je gewoon beduveld!

,,Nee, niet eens, want ik heb dit altijd voorspeld. En er wordt gewoon niet naar me geluisterd. Ja, door de mensen in Haren wel, maar niet in de raad. Je vindt gewoon een enorm blok tegenover je.”

Alleen van GroenLinks al elf raadsleden.

,,Elf? Heel veel in elk geval... Die hebben niks met Haren. En dan de PvdA waar ze vanaf het begin hebben geroepen dat Haren moet betalen. Ik zag ze met de ogen rollen als ik een Harens onderwerp aansneed. Ik mocht niet meer zeuren omdat we de discussie over een onafhankelijk Haren verloren hadden.”

Haren is gewoon een soort De Wijert geworden.

,,Haren bestaat niet meer! Het is een wijk van Groningen.”

Wat was voor jou het dieptepunt?

,,Het voortdurende frame, voorafgaand aan de herindeling, dat Haren zo goed als failliet zou zijn. Dat was niet zo. Maar dat werd telkens geframed vanuit het provinciehuis."

Hoe moet dat dan met al die voorkeurstemmen, al die mensen die op jou hebben gestemd?

,,Ja, die mensen hebben recht op iemand die volop voor Haren gaat. Dat herindelingsspook zit diep in Haren. Mensen die mondig betrokken waren, en dat waren er veel in Haren, zijn nu murw. Hoezo democratie? Hoezo inspraak?”

En nu?

,,Ik heb jarenlang gevochten als een leeuw voor de Harense belangen, maar het gaat niet meer. Als iemand denkt dat hij of zij het wel kan, dan wens ik hem veel succes.”

En sterkte zeker?

,,Dat vooral."

Door Bram Hulzebos