Beeld 'Portaal' in Groningen verkozen tot sleutelwerk in openbare ruimte

Het beeld ‘Portaal’ van Gert Sennema in Groningen is verkozen tot een van de sleutelwerken, of: meest invloedrijke werken, in de openbare ruimte. Dat heeft het tijdschrift BK-informatie bekendgemaakt.

BK-informatie brengt de Nederlandse geschiedenis van kunst in de openbare ruimte vanaf 1945 in kaart. Het blad wijst honderd kunstwerken aan die kunsthistorisch, maatschappelijk of ruimtelijk van groot belang zijn.

Beeld herinnert aan geschiedenis Folkingestraat

Portaal is een van de twaalf kunstwerken uit de lijst met sleutelwerken die reeds zijn vrijgegeven.

Het beeld in de Folkingestraat herinnert aan de geschiedenis van de Folkingestraat, vroeger het centrum van de Joodse buurt in Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de meeste bewoners weggevoerd.

Het beeld Portaal bestaat uit een bronzen deur met hardstenen opstapje. De deur mist een klink. Hiermee wordt benadrukt dat de inwoners de geschiedenis niet konden navertellen.

Gert Sennema

Gert Sennema (Grijpskerk, 1962) maakte Portaal in 1997 in het kader van het project Verbeeld Verleden. Kenmerkend voor het werk van Sennema is dat zijn objecten het alledaagse verbinden met een groter verhaal.

De volledige lijst wordt vrijdag 13 maart bekendgemaakt via de website www.sleutelwerken.nl.