Honderd euro voor een ‘goedmaak’ boeket

GRONINGEN De meeste bloemen die tijdens Valentijnsdag worden verkocht zijn nog altijd de rode rozen. De kraam van Bloemenwereld aan het Hereplein is op vrijdag14 februari halverwege de middag goed bevolkt. De heren zijn veruit in de meerderheid op de dag van de liefde.

Fleur – „Ik ben aangenomen door die naam”, grapt ze - zit al een jaar of tien in de bloemenbranche. Via een carrière in de horeca en in de zorg runt ze nu de zaak met partner Dennis. „Dennis was mijn boksleraar”, vertelt ze. „Hij zat al in de bloemen. We kregen een relatie. Eerst combineerde ik mijn andere werk met de bloemenzaak maar sinds twee jaar werk ik volledig mee.”

Valentijnsdag is een bijzondere dag met speciale wensen. „We hadden een meneer die een bos wilde in de voorletter van zijn vrouw. Maar dat was een Y en dat werd echt te moeilijk. Gelukkig hebben we hem blij kunnen maken met een ander mooi boeket. Ook kregen we een opdracht voor een ‘goedmaak’ boeket. Daar betaalde de klant meer dan honderd euro voor. We zijn dan best nieuwsgierig om wie het gaat en hoe het zit.”

Nicky staat in de rij voor zijn bloemenbestelling. „Ik koop twee boeketten. Een voor mijn moeder en een voor mijn vriendin Esmée. Ik neem haar vanavond mee uit eten en dan verras ik haar met deze bos.” Zijn maat staat verderop met twee rozen in zijn hand. „Die zijn voor mijn twee schoonzussen”, glundert hij. „Ik heb geen vriendin. Jammer, misschien volgend jaar”, zegt hij lachend.

„We gaan vanavond vast nog even wat langer door”, zegt Fleur. „Als we door de voorraad heen zijn dan worden de bloemen ingevlogen van onze zaak aan de Bordewijklaan in de Wijert.” Alles voor de liefde!

Ineke Doornbos