Ron Jans kapot van rel in Amerika: 'Ik voel me niet schuldig, want ik bén geen racist'

Een achtbaan. Zo omschrijft Ron Jans zijn afgelopen dag, nadat hij tijdelijk moest terugtreden bij de Amerikaanse club FC Cincinatti vanwege een vermeende racismezaak.

,,Ik denk alleen maar: is dit echt wat er momenteel allemaal gebeurt?”, zegt de 61-jarige oud-speler en- trainer van FC Groningen in een eerste reactie. Om vervolgens zijn eigen vraag zelf te beantwoorden. ,,Ja, het is echt. De zomer is opeens een winter voor mij geworden.”

Volgens The Cincinatti Enquirer zou Jans, het N-woord (nigger) hebben gebruikt, terwijl hij in de kleedkamer meezong met een liedje dat werd gedraaid. ,,Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen”, erkent Jans. ,,Maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt.”

Jans is voorlopig in afwachting van het onderzoek, waarvan de uitkomst zondag wordt verwacht. ,,Ik kan daarom niet inhoudelijk reageren op de zaak. Dat is me afgeraden door de club, van wie ik overigens heel veel steun ontvang: van de directie, stafleden en spelers. Daar ben ik wel heel blij mee.”

'Echt waar, ik haat slavernij, discriminatie en racisme'

Wel wil de trainer benadrukken dat hij zich ver houdt van alles wat met racisme te maken heeft. ,,Echt waar, ik haat slavernij, discriminatie en racisme”, zegt Jans. ,,Als ik kan helpen dat te bestrijden in de samenleving, dan doe ik heel graag mee. Ik heb onder meer het Apartheid Museum bezocht, heb veel films en boeken over dit onderwerp gekeken en gelezen.”

,,Ik heb zelf veel hiphop-nummers in mijn playlist staan. Maar het nummer dat in de kleedkamer werd afgespeeld kende ik niet”, vervolgt Jans. ,,Ik voel me niet schuldig. Want ik bén geen racist. Wat ik heb gedaan is in Amerika toch enigszins onhandig. Maar tussen een onhandige actie en wat er nu allemaal gebeurt – dat is niet te bevatten. Ik vind het echt hartstikke jammer, want ik heb het enorm naar mijn zin in Amerika. Deze hele situatie voelt gewoon zó vreemd aan.”