Je kamer verhuren doe je zo!

Aangeboden door: Rooming

Loop je met de gedachte om je kamer te verhuren? Dan is dit het uitgelezen moment om je kamer te verhuren. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de markt voor verhuurders gunstig is. Zo stijgen de vrije huurprijzen nog steeds hard. Dit jaar stijgen de huurprijzen nog steeds met 5 procent. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden bij het verhuren van je kamer.

De prijs van je kamer bepalen

Je mag niet in alle gevallen de prijs van je kamer bepalen. De maximale huurprijs wordt bepaald aan de hand van een puntentelling. Dit wordt ook wel de woningwaardestelsel genoemd. Voor elk onderdeel van het huis krijg je punten. Door alle punten bij elkaar op te tellen weet je wat je maximaal voor je woning kan vragen. In de puntentelling wordt onder andere het aantal vierkante meter en een carport meegerekend. Het is ook mogelijk om punten te verliezen en punten te krijgen.

Controleer ook of je woning binnen de sociale huur valt of in de vrije sector. Op de website van de Rijksoverheid beantwoord je een korte vragenlijst, waarna je snel weet waar je woning onder valt.

Verder kan je in aanmerking komen voor kamerverhuurvrijstelling, wat betekent dat je geen belasting over de verhuur hoeft te betalen. Dan moet je uiteraard wel binnen de voorwaarden vallen. Zo moet de ruimte niet in jouw eigendom zijn. Verder moet de huur bijvoorbeeld voor een lange periode gelden en mag je een maximaal bedrag aan de verhuur verdienen. Het is aan te raden om in de kamerverhuurvrijstelling te verdiepen, wat dit kan veel geld schelen!

Met welke regels krijg je te maken?

Bij het verhuren van je kamer komen ook nieuwe regels kijken. Zo kan je de huur niet zomaar opzeggen. De huurder heeft te maken met de huurbescherming. Indien je het wilt opzeggen moet je het minimaal 3 maanden van te voren kenbaar maken, moet je een geldige reden hebben en moet de huurder hiermee akkoord gaan. Ben je van plan om je kamer onder te verhuren? Neem dan wel een ontruimingsbeding mee in het contract. Anders heeft de onderverhuurder huurbescherming, waardoor diegene wettelijk niet uit huis geplaatst kan worden.

Hierboven staat slechts een greep uit de vele wettelijke bepalingen waar je rekening mee moet houden. Verdiep je in alle regels, zodat je niet voor verassingen komt te staan!

Waar kan je je kamer het beste verhuren?

De keuze is hierin reuze! Bekijk welk platform het beste aansluit bij je behoefte, door bijvoorbeeld de ‘over ons-pagina’ te lezen. Het is aan te raden om een platform te kiezen, waarbij je zelf ook potentiële huurders kan benaderen. Zo wordt de kans op een match een stuk groter!

Op veel websites wordt je op weg geholpen om het verhuren zo soepel mogelijk te laten verholpen. Op deze platformen vind je bijvoorbeeld blogs met verdere informatie over het verhuren, vind je een voorbeeld van een huurcontract en lees je hoe je een goede advertentie maakt. Zeker in deze tijd, waarin de huurprijzen alsmaar stijgen, moet het verhuren vast goedkomen!.