Heropening Schoolkerk Garmerwolde met tentoonstelling 'Feest! in Oost en West'

Met de tentoonstelling ‘Feest! in Oost en West’ wordt vrijdag 28 februari het verbouwde kerkelijk complex van Garmerwolde heropend. Dit complex gaat vanaf dat moment verder onder de naam Schoolkerk.

Het kerkelijk complex van Garmerwolde is de voorbije periode grondig verbouwd. In de toren is een Escher-achtige trap gerealiseerd, een ontwerp van architect Marnix van der Scheer (MX13).

(Tekst leest door onder de foto)

In de toren is een Escher-achtige trap gerealiseerd. Foto: Peter de Kan

Verder is op het terrein een nieuw ontvangstgebouw met horecafunctie gebouwd. Vanuit dit gebouw lopen bezoekers naar de 13de-eeuwse kerk.

Op het kerkhof zijn de oude contouren van de kerk weer zichtbaar gemaakt, zodat duidelijk wordt dat de kerk vroeger een stuk groter was.

Schoolkerk

Eigenaar Stichting Oude Groninger Kerken presenteert het kerkelijk complex van Garmerwolde als educatieve locatie: Schoolkerk.

De kerk moet een plek zijn die mensen en gedachten in beweging brengt. De kerk blijft echter ook van en voor het dorp; dorpstradities en activiteiten kunnen er hun plek blijven vinden.

Ook voor rouw en trouw blijft ruimte.

Immaterieel erfgoed van religieuze feesten

De Schoolkerk gaat van start met de tentoonstelling Feest! In Oost en West, een ontwerp van Studio 212 Fahrenheit. Deze expositie maakt deel uit van het landelijke museale project Feest! Weet wat je viert’ onder regie van Museum Catharijneconvent.

Op elf locaties - tien in Nederland, één in Suriname zijn tentoonstellingen over de tradities en gewoontes rondom feestdagen te bezoeken. In de tentoonstelling in Garmerwolde staat het immateriële erfgoed van religieuze feesten centraal.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 29 februari ieder weekend (10.00 - 18.00 uur) te bezichtigen. De kerk is een van de open kerken van de stichting en is altijd toegankelijk.

Op schooldagen ontvangt de Schoolkerk (bovenbouw-)groepen uit het primair onderwijs.